In English
In English

Millainen ”hissipuhe” toimii työnhaussa?

Hissipuhe terminä

Hissipuhe- termi liittyy vahvasti myyntiin ja ajatuksena on, että hyvä myyjä vakuuttaa potentiaalisen asiakkaan hissimatkan aikana.  Noin minuutin aikana täytyy kertoa keskeiset syyt, miksi myyjän edustamasta tuotteesta tai palvelusta kannattaa olla kiinnostunut. Hissipuhe on hyvä opetella myös työnhaussa, sillä työtä hakiessa joutuu usein tilanteisiin, joissa täytyy nopeasti kiteyttää oma osaaminen ja erottua samalla muista työnhakijoista.

Ensivaikutelma on tärkeä; -se luodaan työhaastattelussakin muutamassa sekunnissa.  Ensimmäiset hetket voivat määrittää merkittävästi, miten haastattelija suhtautuu sinuun työhaastattelun aikana. On tärkeää tietää, miten esitellä oma persoona ja osaaminen itsevarmasti. Jos onnistut antamaan hyvän ensivaikutelman, jäät varmasti mieleen!

Työhaastattelussa “hissipuhe” on piilotettu usein kuultuun fraasiin: “Kerro meille hieman itsestäsi.” Tämä on lähes aina yksi ensimmäisistä kysymyksistä haastattelussa. Vastauksesi on hyvin tärkeä ensivaikutelman kannalta. 

– Täytyy muistaa, ettei hissipuhe ole oikeastaan koskaan valmis. Jokaiseen työpaikkaan tarvitaan hiukan erilaista osaamista, joten hissipuhetta on hyvä osata hieman varioida tilanteen mukaan, Amikon henkilöstöjohtaja Katarzyna Stefanska huomauttaa. 

Kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla saat annettua parhaan mahdollisen kuvan itsestäsi työhaastattelussa ja kehität omaa hissipuhettasi. Näillä vinkeillä saat varmasti tehtyä vaikutuksen työhaastattelussa! 

1. Harjoittele, harjoittele, harjoittele 

Harjoittele hissipuhe niin hyvin, ettei sinun tarvitse miettiä hetkeäkään mitä sanot. Älä kuitenkaan takerru liikaa sanavalintoihin vaan pidä hissipuhe ”elävänä” ja suuhusi sopivana. Hyvin harjoiteltu vastaus antaa sinusta itsevarman kuvan – koko viesti on vakuuttavampi. 

Haastattelijan silmissä olet myös valmistautunut hyvin haastatteluun, mikä tekee aina vaikutuksen. Harjoittele hissipuheen puhumista jollekin toiselle – peili on huono antamaan palautetta. 

2. Kiinnostava alku herättää mielenkiinnon 

Vaikka esittelysi on tarkoitus olla kompakti, sen ei tarvitse silti olla geneerinen. Mieti tapoja, joilla tuot hissipuheessa persoonallisuuttasi esiin, jotta erotut muista hakijoista. Esimerkiksi harrastus, vapaaehtoistoiminta tai muu luottamustehtävä voi olla mielenkiintoinen yksityiskohta, jolla jäät mieleen positiivisesti.

Mieti erityisesti esityksesi ensimmäisiä lauseita – millä saat vangittua kuuntelijasi kiinnostuksen alusta saakka? Silloin hän todennäköisesti kuuntelee tarkkaavaisesti hissipuheesi loppuun. 

3. Tuo selkeästi esiin, mitä uutta ja arvokasta voit tarjota yritykselle 

Tämä on hissipuheen tärkein viesti. Tiivistä, miksi juuri sinä olisit loistava valinta yritykselle ja miksi haluaisit työskennellä kyseisessä yrityksessä. Voit kertoa esimerkiksi taidoistasi tai työkokemuksestasi ja kuinka se on kehittänyt sinua juuri tähän työtehtävään.

Voit myös tuoda esiin, miten keksit hakea kyseiseen työpaikkaan tai mikä heidän työpaikkailmoituksensa sytytti sinut. Muista kuitenkin pitää tämä osio lyhyenä, äläkä sorru tarinointiin. Vaikka sanottavaa olisi paljon, on hyvä jättää tilaa haastattelijan lisäkysymyksille. 

4. Muista pitää hissipuhe kompaktina 

Koko esittelyn idea on antaa hyvä ja napakka mielikuva itsestäsi sekä osaamisestasi. Nimensä mukaisesti kyseessä on “hissipuhe” – hissin saapuessa pohjakerrokseen, tulisi olla valmista. Vaikka on tärkeää kertoa omista kyvyistäsi tarpeeksi kattavasti ja pyrkiä persoonallisuuteen, jaarittelu ei ole työnhakijan eduksi. Parhaimmat puolesi saattavat mennä kuulijalta ohi, mikäli puheesi on liian pitkä.

Hissipuheen ideaali pituus olisi noin 90 sekuntia. Tässä ajassa sinun tulisi pystyä kertomaan kaikki tarpeellinen – harjoittelu tekee mestarin, kuten aiemmin todettu! 

5. Anna konkreettisia esimerkkejä 

Paras todiste kyvyistäsi ja persoonastasi on konkreettinen esimerkki – perustele väittämäsi hyvin. Jos kerrot olevasi hyvä jossakin, kerro miksi – oletko oppinut taidon edellisestä työpaikastasi vai tukeeko koulutus osaamistasi?

Miten sinä näytät, että olet oma-aloitteinen tai nopea oppimaan työssäsi? Konkreettisilla esimerkeillä hissipuheesi ei kuulosta vain sananhelinältä. Esimerkein teet hissipuheestasi myös persoonallisemman ja helpommin ymmärrettävän. 

6. Napakka lopetus viimeistelee hissipuheen 

Lopetukseen on yhtä tärkeä panostaa kuin alkuun – ne ovat viimeiset sanat, jotka kuuntelijallesi jäävät mieleen. Yksi tapa lopettaa hissipuhe on kerrata nopeasti tärkeimmät pointit puheestasi; miksi haet tehtävään, miksi sinut tulisi palkata sekä mitkä ovat osaamisesi ja vahvuutesi. Muista kuitenkin, että lopetuksen tulee olla vain yhden tai kahden lauseen mittainen – pidä lopetus yhtä kompaktina kuin koko muu hissipuhe. 

– Työhaastattelija saattaa kuulla päivän aikana kymmeniä hissipuheita. Älä kopioi muilta ja vältä itsestäänselvyyksiä sekä muita latteuksia. Persoonaa on hyvä tuoda esille, sillä monesti se ratkaisee viime kädessä työntekijän valinnan, Stefanska muistuttaa. 

Harjoittele hissipuheesi hyvin, niin annat varmasti hyvän ensivaikutelman itsestäsi. Muista huolellinen pohjatyö. Tutustu huolellisesti yritykseen, johon olet menossa haastatteluun ja räätälöi hissipuhettasi sen mukaan. Painota eri taitoja tai työkokemusta työtehtävän mukaan. 

Etsitkö työpaikkaa? Katso tästä avoinna olevat työpaikkamme! Autamme mielellämme kaikissa työnhakuun liittyvissä kysymyksissäsi.

hissipuh

Lisää juttuja

Vastuullisuusohjelma antaa pohjan Amikon liiketoiminnan kestävällä kehittämiselle

Toimivat työmarkkinat, työurien pidentäminen, työn mielekkyys, tasa-arvoinen työelämä, osaamisen hyödyntäminen ja kehittäminen sekä osaavan työvoiman rekrytointi ovat Amikon liiketoiminnan ytimessä. Samalla ne ovat osa toimivan ja kantokykyisen yhteiskunnan elinehtoja. Yhteiskuntavastuu on syvällä Amikon toiminnan ytimessä ja olemassaolon syyssä. Nyt haluamme koota toimintatapamme myös vastuullisuusohjelmaksi, jotta ymmärrämme itseämme paremmin ja voimme

Lue koko juttu
Scroll to Top