In English
In English

Amiko sen perustamisesta tähän päivään

Amiko Group on yksi nopeimmin kasvavista henkilöstöalan yrityksistä. Se on kivunnut vain muutamassa vuodessa 14. suurimmaksi alan yritykseksi työllistäen vähintään 1 500 ihmistä vuodessa. Se on edelläkävijä alan laajimmalla palvelutarjonnalla ja hinku nousta markkinajohtajaksi ajaa kaikkia amikolaisia koko ajan parempiin suorituksiin. Mutta mistä Amikon nimi tulee ja kuinka yhden ihmisen unelmasta on kasvanut kahdeksan yritystä käsittävä konserni? Ohessa tiivis katsaus historiaan.

2014

Amiko perustetaan Lahteen

Yrittäjä Jari Parkkinen perusti henkilöstöalan yritys Amikon Lahteen marraskuussa 2014. Hän halusi löytää yritykselle nimen, joka kuvaisi liiketoimintaa ja alkaisi aakkosten alkupäässä olevalla kirjaimella. Sopiva sana löytyi esperanton kielestä, amiko. Ystävää, toveria tai kumppania tarkoittava sana täytti Parkkisen krtiteerit. Se alkoi aakkosten ensimmäisellä kirjaimella ja kuvasi täydellisesti Parkkisen filosofiaa – hän halusi yrityksensä olevan asiakkaiden kumppani kaikissa henkilöstöön liittyvissä asioissa.

2014

2015-2017

Toiminta laajenee vauhdilla

Amikon toinen toimipiste avattiin huhtikuussa 2015 Kouvolaan. Myöhemmin samana vuonna Parkkinen osti porilaisen henkilöstövuokrausyrityksen ja rantautti Amikon Satakuntaan. Liiketoiminta laajeni uudestaan seuraavana vuonna, kun ovet avattiin Pohjois-Pohjanmaalle Ouluun.

Vuonna 2017 toiminta laajeni Tampereelle

2015-2017

2018

Henkilöstövuokrauksesta kasvaa monialainen yritys

Vuosi 2018 oli merkittävä Amiko Groupille monessa suhteessa. Toiminta laajeni kattamaan myös tilitoimisto- ja taloushallinnon palvelut Verkkotilit Oy:n yrityskaupan myötä, myöhemmin samana vuonna mukaan tulivat ohjelmistot, kun yrityskauppa vuonna 1982 perustetun Panasoftin kanssa varmistui.

Parkkinen näki ohjelmistoissa kasvun mahdollisuuksia niin koti- kun ulkomaillakin ja merenkulkualan ohjelmistoon erikoistunut Panasoftin oli hyvä kauppa. Yrityksellä oli vankka kokemus ohjelmistojen ja palvelujen tuottamisesta eri aloille.

2018

2019

Amiko laajenee Puolaan

Vuonna 2019 Amiko avasi toimistot sekä Turkuun että Varsovaan Puolaan.

Jotta yrityksiä pystyttiin palvelemaan myös Puolasta käsin sillä samalla tutulla laadulla, johon asiakkaat olivat Suomessa tottuneet, kaikki Puolan toimipisteessä työskentelevät amikolaiset olivat työskennelleet pitkään Suomessa. Suomi ja suomalaiset työmarkkinat olivat heille tuttuja ja he osasivat täyttää suomalaisten yrittäjien tarpeet. Puolassa työskenteli myös kotouttaja, joka auttoi Puolasta Suomeen saapuvia työntekijöitä ja suomalaisia yrityksiä kaikissa työntekijöiden kotouttamiseen ja työn aloittamiseen liittyvissä asioissa.

Vuoden aikana Amiko solmi noin 4 500 työsuhdetta.

2019

2020

Amiko nousee 20 suurimman joukkoon

Vuosi 2020 alkoi upeasti. Vain kuusi vuotta aikaisemmin perustettu yritys oli noussut 19. suurimmaksi henkilöstöpalvelualan yritykseksi.

Kiitos tästä saavutuksesta kuuluu amikolaisille, toimihenkilöillemme ja vuokratyötekijöillemme”, toimitusjohtaja Jari Parkkinen kiitteli.

Kesäkuussa konserni kasvoi entisestään, kun yritysryppääseen fuusioitiin varustamoiden henkilöstöpalveluihin erikoistunut Nordic Sea Office – NSO. Heinäkuussa Amiko osti kansainvälisen Thomas Internationalin Suomen toiminnot ja liittyi osaksi Thomas Internationalin partneriverkostoa. Verkosto toimii 60 maassa ja se auttaa yli 32 000 yritystä.

Koronapandemiasta huolimatta vuosi päättyi hyvin. Konsernin liikevaihto kasvoi noin 10 prosenttia ja yritys avasi toimipisteet Kotkaan, Vaasaan ja Seinäjoelle.

2020

2021

Amiko jatkoi kasvu-uralla

Amiko jatkoi kannattavaa kasvuaan kovalla tahdilla. Koko Suomea vaivaava työvoimapula vaikutti kasvulukuihin ja parhaimpina kuukausina kasvua oli yli 50 prosenttia. Rakentaminen, teollisuus, logistiikka ja kaupan ala vetivät ja vuokratyöntekijöille oli kova kysyntä. Työvoimapulaa täytettiin kaikkien amikolaisten voimin, myös Puolasta käsin. Puolan toimisto oli täysin työllistetty kotimaan työvoimapulan helpottamiseksi.

Vuosi kasvatti konsernia myös kahdella uudella yrityksellä  entisestään. Amiko Executive Search (AES) tarjoaa yrityksille räätälöityjä suorahaku- ja konsultointipalveluita, jotka auttavat rekrytoimaan sopivia henkilöitä operatiivisesti merkittäville paikoille. Amiko Care Oy puolestaan auttaa sote-alan yrityksiä rekrytoimaan hoiva-alan osaajia Filippiineiltä ja selviytymään kasvavan osaajapulan keskellä työperäisen maahanmuuton avulla.

Amiko nousi vuoden aikana Duunitorin katsotuimpien työpaikkailmoitusten listaukseen sijalle 20. Konsernin liikevaihto kasvoi 30 prosenttia.

2021

2022

Kasvua ja digitaalisen palveluprosessin kehitystä

Vuosi 2022 oli laajentumisen ja vauhdikkaan kasvun vuosi. Toiminta laajeni kolmeen uuteen kaupunkiin: Jyväskylään, Kuopioon ja Hyvinkäälle. Yritys panosti vuoden aikana digitaalisen hakuprosessin sujuvuuteen ja työpaikkojen saatavuuden parantamiseen.

Amikon tarjoamien työpaikkojen suosio kasvoikin merkittävästi hakijamäärissä, ja yritys nousi Suomen 14. suurimmaksi henkilöstöpalvelualan yritykseksi.

2022
Scroll to Top