In English
In English

Mäkkärissä työntekijää ei jätetä yksin

– Meillä on ihan normaalia, että ensimmäisenä työpäivänä ei ole mitään käsitystä koko alasta, jo viidettä McDonald’s-ravintolaansa Pohjanmaalle avaava yrittäjä Mika Rajamäki sanoo.

Amiko on Rajamäen henkilöstöpalvelukumppanina auttamassa löytämään hyviä ja sosiaalisesta asiakaspalvelualasta innostuneita tyyppejä työskentelemään Seinäjoelle avautuvassa McDonald’s-ravintolassa. Työt voikin aloittaa heti, sillä uusien työntekijöiden koulutus aloitetaan Seinäjoen Joupin McDonald’s-ravintolassa Suupohjantiellä heti kun työntekijälle sopii.

Ensimmäisten päivien aikana uusi työntekijä saa vierelleen kouluttajan, joka perehdyttää tehtäviin niin asiakaspalvelussa, ruoanvalmistuksessa kuin siivoamisessakin.

Rajamäki päätyi valitsemaan Amikon kumppanikseen auttamaan uuden McDonald’sin henkilökunnan löytämiseksi, kun Rajamäen yrittäjäkollega kertoi omasta yhteistyöstään Amikon kanssa.

Kaikkiaan uuteen ravintolaan haetaan jopa 70 ravintolatyöntekijää sekä kymmentä esimiestä. Työt alkavat Amikon määräaikaisella sopimuksella. Vuokratyösuhteen päättymisen jälkeen on mahdollista työllistyä suoraan McDonald’sin palkkalistoille.

Ravintolahenkilöstö ei ole kuluerä vaan liiketoiminnan ja myynnin mahdollistaja

Seinäjoen toinen McDonald’s avataan Päivölään, osoitteeseen Väinämöinen 2. Ympäri vuorokauden toimivaan ravintolaan tulee pöytiintarjoilu, digitaaliset tilauskioskit, sisäleikkipaikka ja kahden tilauspisteen autokaista.McDonald’s-yrittäjäksi Rajamäki päätyi, kun oman perheen yritys myytiin ja oli mahdollista vielä tehdä uusi työura.

– Ei minullakaan ollut mitään käsitystä pikaruoka-alasta työpaikkana ennen kuin menin perehdytettäväksi yhteen Helsingin McDonald’s-ravintolaan. Pääsin itse kokemaan McDonald’sin yhteishengen, sen kuinka keittiössä sekä asiakaspalvelussa paiskitaan hommia hymyhuulessa ja duunissa on vain iloisia ihmisiä. Tämän kokemuksen jälkeen olin heti valmis lähtemään McDonald’s-yrittäjäksi.

Perheyrityksessä opitut arvot kantavatkin Rajamäen toimintaa edelleen: henkilöstö ei ole kuluerä vaan liiketoiminnan ja myynnin mahdollistaja.

– Vaikka avautuva Päivölän McDonald’s on auki vuorokauden ympäri, ei siellä olla koskaan yksin töissä, Seinäjoen McDonald’sin yrittäjänä vuonna 2014 aloittanut Rajamäki sanoo.

Seinäjoen Päivölään avattava McDonald’s on Rajamäen viides ravintola, sillä hän toimii yrittäjänä myös Vaasaan juuri avatussa uudessa ravintolassa sekä Kokkolan ja Pietarsaaren McDonald’s-ravintoloissa.

McDonald’sin työntekijät saavat vaikuttaa työvuoroihinsa

Rajamäen mukaan hampurilaisravintolassa työviihtyvyyteen panostetaan esimerkiksi niin, että omiin työvuoroihin voi vaikuttaa.

– Haluamme Mäkkärissä mahdollistaa joustavan työskentelyn. Meille ideaalisia työntekijöitä ovat kokoaikaiset työntekijät, koska se helpottaa työvuorosuunnittelua, kun ravintolat ovat auki viikon jokaisena päivänä.  Tarvitsemme kuitenkin myös ilta- ja viikonloppupainotteisia työntekijöitä kiireaikojen avuksi, joten työ sopii hyvin myös sivutoimiseksi esim. opiskelun ohelle.

Rajamäen mukaan työntekijöiden kanssa sovitaan työsuhteen alussa yhdessä, kuinka paljon työntekijä on valmis tekemään töitä viikossa ja kuinka paljon vuoroja sitten riittää tehtäväksi.

– Alaikäisenäkin pääsee meille töihin, mutta meillä on laajat aukioloajat ja alaikäisten työtunteja on rajoitettu (lain ja työehtosopimuksen puolesta). Mieluiten palkkaammekin täysi-ikäisiä töihin.

Työntekijöiltä ei myöskään edellytetä suomen kielen hallintaa, englantikin riittää.

– Keittiöön pääsee töihin ilman suomen kielen taitoa, mutta asiakaspalvelutehtävissä ja esimiestasolla kielivaatimus on olemassa, Rajamäki tarkentaa.

Hampurilaisravintoloissa työskennellään pääsääntöisesti vain muutamia vuosia, mutta Rajamäen mukaan McDonald’s-ravintoloissa monet ovat jääneet jopa kymmeneksi vuodeksi.

– Silloin urakehitys toki tyypillisesti on jo kulkenut työntekijätasolta esimiestehtävien kautta ravintolapäällikkötasolle.

Kiinnostaako työ Seinäjoen McDonald’s-ravintolassa?

Tietoa McDonald’sista

  • McDonald’s on yksi maailman tunnetuimmista tuotemerkeistä.
  • Tuttu kaarikuvio kohoaa yli 100 maassa, yhteensä noin 37 000 ravintolan tunnuksena.
  • McDonald’s palvelee päivittäin noin 70 miljoonaa asiakasta.
  • Maailmanlaajuisesti ketjun palveluksessa työskentelee 1,7 miljoonaa työntekijää.
  • Suomen ensimmäinen McDonald’s avattiin yli 35 vuotta sitten vuonna 1984.
  • Tällä hetkellä Suomessa on 65 McDonald’s-ravintolaa.
makkari

Lisää juttuja

Amikon kotouttaja vastaanottaa töihin tulevia osaajia lentokentällä

Helpotusta työvoimapulaan kansainvälisellä rekrytoinnilla

Hankaluus löytää osaavia työntekijöitä vaivaa yli puolta suomalaisista yrityksistä. Kaikille aloille ei yksinkertaisesti valmistu tarvittavaa määrää tekijöitä, vaan heitä täytyy houkutella Suomeen työn perässä. Amiko on pitkään työskennellyt kansainvälisen työvoiman parissa ja meillä onkin valmiit kanavat ja toimintamallit työperäisen maahanmuuton järjestämiseen rekrytoinnista kotouttamiseen. Työntekijöiden integroituminen keskeisessä asemassa Kaikille osapuolille on

Lue koko juttu
Scroll to Top