Vaikeat selkävaivat pakottivat Arjan lopettamaan raskaan työn hoitoalalla. Hän opiskeli uuden ammatin ammatillisen kuntoutuksen kautta. ”En olisi selvinnyt opiskeluista ja töistä ilman työkykyvalmentajani apua”, vastaanottosihteerinä työterveyshuollossa työskentelevä nainen kiittää.
Arja päätyi hoitoalalle sattumalta. Ala kiinnosti ja tie vei lukion jälkeen hoitajakouluun. Muutaman vuoden työssäolon jälkeen hän kouluttautui fysioterapeutiksi ja työ vaihtui kymmenenksi vuodeksi fysioterapiaan. Veri veti kuitenkin takaisin hoitotyöhön.
Raskaat päivystykset ja yövuorot vanhusten parissa alkoivat rasittaa selkää ja vuosien mittaan pahenevat kivut olivat merkki vakavammista selkäongelmista.
– Lopulta minun oli pakko tehdä radikaaleja päätöksiä, ja ajatella terveyttäni.
Arja ei halunnut jäädä sairaslomalle, vaan löytää uuden ammatin, jossa selkä ei kipeytyisi.
Työkykuvalmentaja auttoi päämäärän saavuttamisessa
Ammatillinen kuntoutus on suunniteltu auttamaan henkilöä palaamaan työhön ja säilyttämään työkykynsä mahdollisimman hyvin. Sen kautta voi myös opiskella uuden ammatin.
Kuntoutukseen pääseminen vaatii lääkärinlausunnon.
– Otin yhteyttä työterveyslääkäriin ja pyysin häneltä apua ammatillisen kuntoutuksen hakemisessa.
Lääkäri kirjoitti lausunnon, se lähetettiin eläkeyhtiöön, ja hakemus hyväksyttiin.
– Päätöksen jälkeen eläkeyhtiöstä otettiin minuun yhteyttä ja minulle ehdotettiin työkykyvalmentajaa, jonka kanssa voisin etsiä uutta työtä tai ammattia.
Amikon työkykyvalmentaja tukee ja ohjaa muutostilanteessa olevaa henkilöä koko kuntoutusprosessin ajan. Hän auttaa tunnistamaan vahvuudet ja auttaa uuden uran suunnittelussa.
– Työkykyvalmentajani tuki oli ratkaisevassa roolissa matkallani kohti uutta ammattia. Hän auttoi minua tekemään suunnitelmia ja löytämään uuden koulu- ja työkokeilupaikan. En olisi selvinnyt prosessista ilman hänen apuaan, Arja kiittelee.
Arjan työkykyvalmentaja hoiti käytännön asiat ja yhteydenpidon koulun ja työeläkeyhtiön kanssa.
– Hän teki valtavan työn, jonka ansiosta valmistuin ajallani. Minä sain keskittyä opiskeluun ja työhön.
Arja työllistyi heti valmistuttuaan työterveyshuollon vastaanottosihteeriksi. Uudessa työssään hän neuvoo potilaita ajanvarauksissa ja muissa potilasasioissa. Selkä pysyy kunnossa säännöllisellä liikunnalla ja työnäkymät ovat hyvät.