In English
In English

Sain kutsun henkilöarviointiin – kuinka pitää valmistautua?

Sain kutsun henkilöarviointiin – kuinka pitää valmistautua?

Olet saanut kutsun henkilöarviointiin – hienoa! Tämä tarkoittaa, että olet jo vahva ehdokas rooliin, ja työnantaja haluaa varmistaa, että sinä ja tehtävä todella sovitte yhteen. Henkilöarviointi (tunnetaan myös nimellä soveltuvuusarviointi) voi kuitenkin jännittää, etenkin jos se on sinulle uusi kokemus. Tässä blogissa käymme läpi, mitä arvioinnissa tapahtuu ja miten voit valmistautua siihen rauhallisin mielin.

Mikä henkilöarviointi on?


Henkilöarviointi on prosessi, jossa selvitetään esimerkiksi:

  • persoonallisuutta ja työskentelytyyliä
  • kognitiivisia kykyjä (esim. looginen päättely, matemaattiset taidot, sanallinen ymmärrys)
  • motivaatiotekijöitä
  • soveltuvuutta kyseiseen tehtävään ja työyhteisöön

Arviointi voi sisältää erilaisia testejä tai analyysejä, itsearviointikyselyitä, haastatteluja ja joskus myös simulaatioita tai ryhmätehtäviä.

1. Valmistaudu, mutta älä yliviritä
Henkilöarviointiin osallistuminen voi jännittää, mutta hyvä uutinen on se, että siihen ei tarvitse – eikä oikeastaan voikaan – valmistautua samalla tavalla kuin vaikkapa työhaastatteluun. Arvioinnissa ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, eikä siihen voi opetella mitään ulkoa. Tarkoituksena on saada mahdollisimman aito kuva sinusta ja tavastasi toimia erilaisissa tilanteissa. Tärkeintä on olla oma itsensä.

Voit kuitenkin valmistautua seuraavasti:
-Nuku hyvin edeltävänä yönä. Väsymys heikentää keskittymistä erityisesti kykytestiosioissa.
-Varaa rauhallinen paikka. Jos arviointi tehdään etänä, huolehdi hyvästä nettiyhteydestä ja hiljaisesta ympäristöstä . Huolehdi siitä, ettei sinua keskeytetä arvioinnin aikana – sulje sähköposti ja laita puhelin äänettömälle.
-Harjoittele ajattelua vaativia tehtäviä. Esimerkiksi sanallisia ja numeerisia testejä voi kokeilla verkossa, jotta tyyli tulee tutuksi. Tutustu mahdollisiin ohjeisiin huolella ja noudata niitä.
-Perehdy yritykseen ja tehtävään. Se saattaa auttaa sinua kytkemään omia vahvuuksiasi mahdollisissa työhön liittyvissä ennakko- tai ryhmätehtävissä esiin tuleviin tilanteisiin.

2. Rehellisyys on tärkeintä
Rehellisyys ja rauhallinen mieli vievät pitkälle. Kun vastaat intuitiivisesti ja luottaen omaan tapaan ajatella ja toimia, arvioinnista muodostuu aidosti hyödyllinen kokemus sekä sinulle että mahdolliselle tulevalle työnantajallesi.

3. Varaudu haastatteluun
Usein arviointiin kuuluu myös arvioijan tekemä keskustelu. 

Siinä käsitellään muun muassa:
-työtaustaa ja uravalintoja
-motivaatiota ja tavoitteita
-tapaa työskennellä ja johtaa (jos kyse on esihenkilötehtävästä)
Voit valmistautua kuten mihin tahansa työhaastatteluun: mieti konkreettisia esimerkkejä aiemmista onnistumisista, oppimiskokemuksista ja tilanteista, joissa olet toiminut arvojesi mukaan.

4. Ota tilanne kehitysmahdollisuutena
Henkilöarvioinnin jälkeen saat yleensä palautetta. Riippumatta siitä, saatko kyseisen työn vai et, arvioinnista voi saada arvokasta itsetuntemusta ja oivalluksia omaan työuraan liittyen. Arviointi tarjoaa arvokasta tietoa omista vahvuuksistasi, ja tätä tietoa kannattaa hyödyntää erityisesti CV:ssä ja työnhaussa.

Yhteenveto
Henkilöarviointi ei ole koe, jonka voi läpäistä tai reputtaa, vaan keino selvittää, sopiiko työnhakija ja rooli yhteen. Avoin ja rehellinen asenne, pieni orientoituminen ja itsensä tunteminen ovat parhaat eväät onnistumiseen.

IMG_4807

Lisää juttuja

Elveralle Amiko-yhteistyöstä isot hyödyt

Elvera Oy ja Amiko allekirjoittivat 3.9.2023 yhteistyösopimuksen, jossa sovittiin vuokratyövoiman käytöstä Elveran projektissa. Kyseisessä hankkeessa Elvera haki lisätyövoimaa asiakkaalleen Elenia-verkkopalveluyhtiölle tehtävään sähkömittareiden vaihtoon. Haussa oli tehokkaita ja kokeneita asentajia, joilla on lainmukaiset pätevyydet. Asentajat vaihtavat Elenian jakeluverkon 400 000 sähkömittaria uuden sukupolven älykkäisiin versioihin. Elenia-Elvera-Amiko –toimitusketjun lopputuloksena massiivinen, vuonna 2025 päättyvä

Lue koko juttu
Scroll to Top