In English
In English

Miten sovittaa yhteen työnteko ja opiskelu?

Kohoavien elinkustannusten keskellä moni opiskelija miettii, millä tavalla omaan kuukausibudjettiin voisi saada lisää liikkumavaraa ja miten helpottaa varsinaiseen työelämään siirtymistä opiskelujen jälkeen. 

Voisiko työnteon ja opiskelun yhdistäminen olla järkevää ja millä tavalla sen voisi omalla kohdallaan toteuttaa? Mistä löytyy sopivia työpaikkoja, joissa osa-aikainen työteko tarvittavin joustoin onnistuu ja riittävätkö omat voimavarat pyörittämään opiskeluja ja työntekoa samaan aikaan? 

Nämä ovat kysymyksiä, joihin opiskelija joutuu hakemaan vastauksia matkallaan kohti vauraampaa opiskelijaelämää. Tässä on muutama vinkki, joka voi auttaa asiassa eteenpäin.

Opiskelun ja työn balanssi

Tänä päivänä ei tarvitse enää välttämättä soittaa sukulaisen firmaan ja kysellä iltatöitä taikka töitä loman tai sesongin ajaksi. Toimivia kanavia ja työnvälitystä on tarjolla ja osaaville ja motivoituneille tekijöille tarvetta kaikkialla. Kannattaa mieluummin pohtia, minkä alan töitä haluaa tehdä ja minkä verran kykenee ottamaan töitä vastaan ilman, että opiskelut kärsivät. Onko paras työaika iltaisin koulupäivän päätteeksi, viikonloppuisin vai voisiko jonkun päivän käyttää kokonaan työntekoon? Kaikki riippuu siitä kuinka tiivistä opiskelutahti on.

Otamme soiton Amikon Helsingin konttorille ja kysymme asiasta.

-Tällä hetkellä meillä on useampi tekijä, jotka tekevät osa-aikaisesti töitä opintojen ohella. Tarvetta on etenkin kaupan alalla, rakennuksilla ja ravintola-alalla. Alkuun pääsee parhaiten, kun kertoo meille osaamisestaan ja minkä verran voi sitoutua tekemään töitä. Me työllistämme hyviä tekijöitä kaikenlaisissa elämäntilanteissa ja autamme sopivan paikan löytämisessä, kertoo henkilöstökonsultti Jasmiina Kumpulainen.

-Kannattaa katsoa alkuun meidän avoimet työpaikkamme tai täyttää avoin hakemus. Siinä voi kertoa omasta osaamisestaan ja tavoitteistaan. Tavoitteemme on tehdä työnhaku sujuvaksi ja helpoksi, jotta oikeat tekijät ja työt saadaan parhaiten kohtaamaan.

Hyödynnä oppimiasi asioita ja saatua kokemusta

Moni kaipaa lukemisen vastapainoksi jotakin fyysisempää ja konkreettisempaa tekemistä. Osa-aikainen työ opiskelujen rytmiin sovitettuna voi olla juuri sellainen. Parhaimmillaan koulussa opiskeltavia asioita pystyy hyödyntämään myös työnteossa ja siirtämään sitä kautta saadut opit suoraan käytäntöön.

Alakohtaista työntekoa kannattaa hyödyntää myös opiskelujen edistämiseen. Oppilaitoksesta riippuen opintojen ohessa tehtäviä töitä voidaan monesti hyväksilukea osaksi opintoja. Kannattaa olla aktiivinen ja selvittää tämä mahdollisuus oppilaitoksen kanssa.

Pitkän uran henkilöstöpalveluiden parissa tehnyt Amikon henkilöstöpäällikkö Anne Viinamäki on välittänyt urallaan satoja ja tuhansia työntekijöitä erilaisiin tehtäviin.

-Hyvin hoidettu osa-aikatyö saattaa olla väylä vakituiseen työsuhteeseen opintojen jälkeen. Tuttu tyyppi, joka on hoitanut hommansa säntillisesti ja samalla suoriutunut opinnoista on kovaa valuttaa työmarkkinoilla. Silloin satunnaisella työnteolla on vauraamman opiskeluajan lisäksi saatu myös pääomaa pitkälle tulevaisuuteen, muistuttaa Anne.

Katso tästä oman paikkakuntasi avoimet työpaikat.

opiskelu2

Lisää juttuja

Näin saat unelmiesi työn – kolme vinkkiä työnhakuun

Nämä vinkit auttavat sinua menestymään työnhaussa ja erottumaan joukosta. Muista myös säilyttää positiivinen asenne, pysyä aktiivisena ja jatkaa tavoitteidesi tavoittelua! 1 Erotu Kirjoita tiivis työhakemus, joka herättää rekrytoijan kiinnostuksen. Tutustu työpaikkailmoitukseen ja korosta hakemaasi työhön liittyviä omia taitojasi ja osaamistasi. Anna selkeä kuva siitä, miksi olet sopiva henkilö kyseiseen työhön.

Lue koko juttu
Scroll to Top