Kuinka paljon voin tienata lomautuksen aikana? Amikon asiantuntija vastaa

Lomautetuksi joutuminen on ikävä ja stressaava tilanne. Sinun on kuitenkin halutessasi mahdollista mennä töihin lomautettuna joko samalle työnantajalle tai jonnekin muualle. Tässä blogissa kerromme tarkemmin, miten työskentely onnistuu ja miten työt vaikuttavat lomautuksen aikaisiin tukiin.

Lomautus ei estä sinua ottamasta lomautusajaksi muuta työtä – kokopäiväistä tai osa-aikaista.

Koronapandemian aiheuttamien muutosten vuoksi yritykset ovat joutuneet työpaikaltaan irtisanotuksi tai lomautetuksi. Näihin toimenpiteisiin ryhdytään, kun töiden määrä on vähentynyt työnantajalla tilapäisesti tai taloudellinen tilanne on muuttunut muuten hankalaksi.

”Vuokratyö on hyvä tapa työllistyä lomautuksen aikana, sillä usein vuokratyösuhde alkaa määräaikaisena sopimuksena, vaikka osa tarjoamistamme työsuhteista jatkuukin sitten jopa asiakasyrityksemme vakituisina työsuhteina”, Amikon henkilöstöpäällikkö Kata Laurila sanoo.

Soviteltu päiväraha

Jos olet osa-aikaisesti töissä lomautuksen aikana, sinulla saattaa olla oikeus soviteltuun ansiopäivärahaan. Sinun pitää vain

  • täyttää jäsenyysehto (liittoon tai kassaan kuuluessa)
  • työssäoloehto
  • olla ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistossa.

Sovitellussa päivärahassa 50 % työtuloistasi vaikuttaa päivärahaasi. Jos tulosi ovat enintään 300 € kuukaudessa (ns. suojaosa), niillä ei ole vaikutusta päivärahasi suuruuteen.  Neljän viikon tarkastelujakson suojaosa on 279 €. Suojaosaa on korotettu väliaikaisesti 500 euroon kuukaudessa ja 465 euroon neljän viikon tarkastelujaksolle. Korotus on voimassa 31.12.2020 saakka.

Saamilla tuloillasi on vaikutusta ansiopäivärahan määrään siis vasta suojaosan ylittyessä. Näin ollen voit työskennellä pienimuotoisesti ilman, että sillä on vaikutusta ansiopäivärahasi määrään. Suojaosan yli menevä palkka vaikuttaa 50 % päivärahaasi vähentävästi.

Huom. Muistathan ilmoittaa myös suojaosan alle jäävät tulot ansiopäivärahan maksavalle taholle, eli esimerkiksi KELAan tai liittoon.

”Meiltä saat nopeasti tarvittavan palkkatodistuksen toimitettavaksi ansiopäivärahan maksajalle, jotta tukien maksatukseen ei tule viiveitä”, Laurila kertoo.

Etsitkö työtä, jonka voisit sovittaa nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Meillä on töitä vailla tekijää. Katso kaikki avoimet työpaikat tai lähetä meille avoin hakemus!

Amikon henkilöstökonsultti Anne Viinamäki kannustaa ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä paikalliseen Amikon toimipisteeseen.

”Reippaasti vaan soittamaan tai hakemusta tulemaan! Voidaan yhdessä miettiä ratkaisuja ja erilaisia vaihtoehtoja juuri sinulle. Haluamme auttaa töitä ja tekijöitä kohtamaan. Lomautuksen ajan lyhyen irtisanomisajan vuoksi kannattaa jo hakemuksessa kertoa taustalla olevasta lomautuksesta, jotta osaamme kartoittaa oikeanlaisia vaihtoehtoja elämäntilanteesi mukaan”, Viinamäki sanoo.