Yhdeksän vinkkiämme tehokkaampaan työpäivään

Syksy on jo pitkällä ja päivät pimenevät. Kesäloma oli ja meni, ja lomalla kerätty energiavarasto alkaa huveta. Työpäivät eivät enää suju niin tehokkaasti kuin aiemmin – mikä neuvoksi?

Olemme Amikolla keränneet vinkkejä tehokkaampaan työpäivään! Pienilläkin muutoksilla saattaa olla iso vaikutus jaksamiseen. Lue neuvomme ja valitse itsellesi sopivat keinot tehostaa työpäivääsi!

1. Järjestelmällisyys on avain onneen

Mieli lepää, kun työtehtävät ovat järjestyksessä – on helpompi tarttua toimeen, kun tiedät, mitä ryhdyt tekemään seuraavaksi. Esimerkiksi to do -listat toimivat monien kohdalla. Käytä tehokkaasti kalenteriasi ja merkitse sinne selkeästi deadlinet, jotta osaat varata tarpeeksi aikaa asioiden suorittamiseen. Pyri pitämään työpisteesi sekä tietokoneesi järjestyksessä – aikaa kuluu huomattavasti vähemmän, kun et kuluta minuutteja asioiden etsimiseen.

2. Hoida epämiellyttävät asiat alta pois

Epämiellyttävien tehtävien välttelyn sijaan hoida ne alta pois heti ensimmäisenä saapuessasi töihin. Tämän jälkeen sinulla on koko työpäivän ajan rentoutuneempi fiilis!

3. Keskity olennaiseen

Hoida työtehtäväsi yksi kerrallaan! Multitasking on useiden kohdalla pelkkä myytti, joka johtaa puoliksi tehtyihin lopputuloksiin. Aamulla voit käyttää viisi minuuttia päiväsi tavoitteiden asettamiseen – näin tiedät tismalleen, mitä haluat saada tehtyä päivän aikana. Älä myöskään aikatauluta itsellesi liikaa tehtäviä yhdelle päivälle – tavoitteiden pitää olla realistisia.

4. Älä koske samaan asiaan kahta kertaa

Älä jätä asioita roikkumaan – kun kerran tartut työtehtävään, hoida se loppuun saakka. Asiat hoituvat paljon tehokkaammin, kun kerran pääset flow-tilaan. Jos keskeytät yhden työtehtävän ja aloitat sen jälkeen toisen, aikaa kuluu huomattavasti enemmän. Ajatuksien kerääminen tehtävien välissä vie enemmän aikaa kuin uskoisi.

5. Pidä kiinni aikatauluista

Monien mielestä kokoukset vievät kaikista eniten aikaa työpäivän aikana – tässä auttaa aikataulutus. Pyrkikää pysymään kokoukselle sovittujen aikaraamien sisällä, varsinkin jos kokoukset tuppaavat venymään rupattelun, eikä asiasta puhumisen vuoksi. Järjestä muutenkin työpäiväsi aikana tietty aika tietyille asioille. Merkkaa vaikka kalenteriisi aika sähköpostien lukemiselle aamulle ja iltapäivälle. Kun sinulla on aikaa jokaiselle työtehtävällesi, keskityt tehokkaammin vain yhteen asiaan.

6. Puhelin pois!

Pahimmat häiriötekijät nykypäivän työpaikalla ovat sähköposti ja puhelin. Viestit keskeyttävät työnteon, ja kestää aikaa kerätä omat ajatukset ja keskittyä taas työtehtävään. Tämänkin vuoksi päätä esimerkiksi sähköpostien lukemiselle kaksi aikaa päivässä, kuten ylhäällä on mainittu. Tämä auttaa hoitamaan asiat silloin, kun on niiden aika. Jos omistat työpuhelimen, harkitse päivisin oman kännykkäsi jättämistä kotiin tai sulkemista vaikkapa laukkuun tai työpaikan lokeroon – monesti kännykän näpräily vain hidastaa työntekoa.

7. Kirjoita kaikki muistiin

Tämä pieni juttu auttaa huomattavasti järjestelmällisyyden saavuttamisessa. Monesti tulee ajatelleeksi, että “kyllä, mä muistan”, kun todellisuudessa joudut kyselemään kerran mainitut faktat uudestaan jonkin ajan päästä. Viet sekä omaa että työkaverisi aikaa. Muistiinpanotkin kannattaa järjestellä ja päivätä – näin muistat, mikä on viimeisin versio, jos muutoksia tehdään myöhemmin.

8. Opettele sanomaan ei

Työpaikalla helposti kasaa itselleen suuren määrän tehtäviä ja pian huomaa, ettei kykenekään selviytymään niistä annetuissa aikarajoissa. Opettele siis sanomaan ei, varsinkin jos tilanne on se, ettei aikataulusi todellakaan anna periksi. Vaikka kieltäytyminen pomon pyyntöön saattaa tuntua vaikealta, kerro ainakin rehellisesti, milloin sinulla on aikaa seuraavalle tehtävälle – näin pomosi ei kuormita sinua ainakaan vähemmän tärkeillä asioilla tietäessään, että sinulla on kiire.

9. Muista pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi

Viimeisimpänä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, muista pitää huolta itsestäsi. Tämä on jopa kaikista suurin tehokkuuden lähde. Nuku tarpeeksi pitkiä yöunia, jotta loppuviikosta herääminen ei ala tuntua liian raskaalta. Muista myös tauottaa päiväsi – lounastauon lisäksi pidä tasaisin väliajoin 5–10 minuutin taukoja. Pienet tauot piristävät kummasti päivää, ja jaksat taas keskittyä paremmin seuraavaan tehtävään. Parhaiten tauot piristävät, jos nouset ylös työpisteeltäsi, kävelet hieman ja jopa pyörähdät ulkona. Veden juominen ja eväät virkistävät myös olotilaa. Monesti energiatason lasku voi johtua nestehukasta tai alhaisesta verensokerin tasosta.

Toivottavasti näillä vinkeillä saat puhtia lopputalveen! Oma jaksaminen on tärkeintä töissä jaksamisen kannalta.

Työpaikkaa vailla? Katso myös avoimet työpaikkamme täältä.