Vuokratyönhakijasta, tuli vuokratyönantaja – Riku Rahikainen Amikon liiketoimintajohtajaksi

Amikon liiketoimintajohtaja Riku Rahikaisen mukaan toimivassa työyhteisössä puhutaan hänelle eikä hänestä eli asioista voidaan kommunikoida avoimesti ilman selän takana puhumista.
Vuokratyön kautta ovet voivat aueta yllättäville urapoluille. Noin 14 vuotta sitten Riku Rahikainen alkoi pohtia, että jääkiekkouran jälkeen jonkinlainen myyntityö voisi olla kiinnostavaa.
Luonteva paikka hakeutua töihin oli silloin henkilöstöpalveluyritys Go On.
Haastattelun jälkeen Rahikainen ei päätynytkään vuokratyöntekijäksi vaan yhteyspäälliköksi Go-Onin Vantaan toimistoon franchising-yrittäjälle.
Tästä yhdestä haastattelusta seurasi nousujohteinen ura henkilöstöpalvelualalla. Nyt Rahikainen on ollut tyytyväinen amikolainen lokakuun alusta lähtien.
– Amikosta tuli alusta alkaen oikeanlainen fiilis. Tekeminen on ketterää, suoraviivaista ja keskitytään oikeiden asioiden tekemiseen. Me olemme työntekijöitä ja asiakasyrityksiä varten.
Henkilöstöpalvelualan konkari
Rahikaista voi kutsua henkilöstöpalvelualan konkariksi, sillä CV:ssä on monenlaista henkilöstöpalvelualaan liittyvää työtä. Saatuaan tarpeeksi oppia alalta ja myyntityöstä Rahikainen päätti perustaa kahden muun alan ammattilaisen kanssa Banssi Henkilöstöpalvelut -henkilöstöpalveluyrityksen vuonna 2013.
Banssi kasvoi nopeasti 14 toimipisteen yhtiöksi ja kasvatti liikevaihtonsa lyhyessä ajassa noin 20 miljoonaan euroon. Henkilöstöpalveluala on kasvanut, kehittynyt ja samalla keskittynyt viime vuosina nopeasti. Vuonna 2017 Smile osti Banssin, joka sitten muutaman vuoden kasvun jälkeen yhdistyi VMP:n kanssa. Smilen ja VMP:n yhdistymisen myötä yhtiöstä tuli Eezy. Eezyssa Rahikainen vastasi aluksi teollisuuden, rakentamisen ja logistiikan yksiköstä ja oli lopussa mukana käynnistämässä urheilijoiden työllistämiseen keskittynyttä palvelua sekä toimistotoimialan yksikköä.
Smile-vuosinaan Rahikainen toimi toimialajohtajana rakennus-, teollisuus- ja logistiikka-alalla.
– Ne vuodet olivat muutosjohtamisen korkeakoulua. Smile osti useampia pienempiä henkilöstöpalvelualan yrityksiä ja tehtävänäni oli integroida toimistot yhteen ja yhdistää erilaiset työkulttuurit.
Amikon vauhdikas kasvu kiehtoo
Rahikainen myöntää, että Amikossa entistä yrittäjää kiehtoi Amikon vauhdikas kasvu sekä se, että suuressa organisaatiossa aika paloi lähes kokonaan sisäisiin palavereihin ja strategian jalkauttamiseen. Aikaa asiakkaissa kiertämiseen ei juuri ollut.
– Amikolla olen jo aloittanut kiertämällä kaikki kymmenen toimipistettä ja tutustunut konkreettisesti siihen, mitä kentällä tapahtuu. On helpompi johtaa ja helpompi perustella päätöksiä, kun minulla on aito ymmärrys eri paikkakuntien tilanteista.
Rahikaisen mukaan ensimmäinen kuukausi on mennyt tutustuessa, ja nyt pääsee sitten kertomaan omia ajatuksiaan ja kehittämään toimintaa.
– Meillä ei kuitenkaan ole mikään kiire. Tärkeintä on löytää oikeat henkilöt oikeille paikoille ja jatkaa tätä hienoa kasvutarinaa.
Jos ei voi olla paras, pitää olla ahkerin
Rahikainen vieraili lokakuussa Elämä pelikirja -podcastissa, jossa on paljon puhetta myös urheilijoiden työllistymisestä urheilu-uran jälkeen.
– Kun aloitin aikoinaan myyjänä, päätin että keskityn asioihin, joihin voin itse vaikuttaa. Minun piti olla ahkerin. Sainkin sitten jonkin ajan kuluttua palautetta, että sain muut myyjät näyttämään huonolta, Rahikainen muistelee podcastissa.
Myös urheilijoiden auttaminen on Rahikaiselle läheinen asia. Hän toteaa, että harva urheilija ymmärtää kuinka iso valtti on urheilijan mentaliteetti tehdä asioita päämäärätietoisesti tavoitteen eteen.
– Urheilu antaa myös paljon kontakteja ja muita työelämän kannalta tärkeitä taitoja. Vuokratyö onkin hyvä vaihtoehto, vaikka puoliammatti urheilijalle, sillä harva saa sieltä tarpeeksi palkkaa elääkseen, Rahikainen vinkkaa.
Tavoitteena kannattava kasvu ja 100 miljoonan liikevaihto
Rahikaisen mielestä kannattava kasvu syntyy siitä, että jokainen tietää aamulla miksi on tullut töihin.
– Amikolla asioita on tehty hyvin. HR-ammattilaiset hoitavat työnhakijoiden ja työntekijöiden asiat ja myynti asiakasrajapinnan. Toimintakulttuuri on rehellistä.
Tavoitteena on saada kasvatettua eri kaupunkien toimipisteiden henkilöstömäärää ja jalansijaa eri puolilla Suomea. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on, että Amikon liikevaihto on 100 miljoonaa euroa, koska toimipisteitä on nyt jo kymmenen ei kyseessä ole mikään mahdoton tehtävä.
– Tahtotilani on pitää huolta henkilöstöstä, sillä tällä alalla asiat henkilöityvät.
Rahikainen haluaa pitää Amikon tulevaisuudessakin yrityksenä, joka toimii osaavien ihmisten kautta ja jonka henkilöstö on sekä yritysasiakkaille että vuokratyöntekijöille persoonina olemassa eivätkä yhteyshenkilöt ole kasvottomia ja tuntemattomia Amikon edustajia.
Tulosurheilijan ja joukkuepelaajan opit kuuluvat Rahikaisen puheissa. Hänelle on tärkeää, että yrityksessä oikeat ihmiset ovat oikeilla paikoilla. Jokainen myyjä ja asiakas eivät sovi keskenään yhteen. Vertauksen voi hakea jääkiekkojoukkueesta: jokainen ei voi olla ykkössentteri vaan pelaajia pitää olla jokaiseen eri rooliin. – Koen, että oma tehtäväni on roolittaa oikein Amikon joukkue.
Johdon tehtävä on auttaa yrityksen avainpelaajia menestymään omassa työssään.
Rahikaisen lempikysymys työhaastattelussa onkin, mikä työssä motivoi?
– Palkan takiahan työssä yleensä käydään, mutta sen lisäksi pitää olla jotakin joka innostaa päivittäin. Motivoiva tekijä voi olla työyhteisö tai omassa työssä onnistuminen, mutta sen pitää olla muutakin kuin raha, muuten homma muuttuu puuroksi ja työ loppuu syystä tai toisesta.
Riku Rahikainen
- Lokakuun 2021 alusta Amikon liiketoimintajohtaja.
- Entinen SM-liigan jääkiekkoilija, joka on pelannut myös esimerkiksi Pohjois-Amerikassa, Tšekissä, Ruotsissa ja Itävallassa.
- Harrastukset: lenkkeily, jääkiekko, golf
- Käy pelailemassa edelleen kiekkoa Vantaan ja Jokereiden alumnien sekä HC Originalin kanssa. Vaimo-Miljan kanssa aikaa kuluu perheen 12- ja 16-vuotiaiden poikien jääkiekkoharrastuksen parissa sekä kiireisen perhearjen pyörittämisessä.
Henkilöstöpalveluyritys Amiko
Kotimaisen Amikon vahvuuksia on poikkeuksellisen laaja palveluvalikoima. Vuokratyöntekijöiden lisäksi Amikolta saa kattavat rekrytointipalvelut, soveltavuus- ja henkilöstöarvioinnit, työkykypalvelut, ohjelmistopalvelut, meriliikenteen miehityspalvelut sekä palkanlaskenta- ja tilitoimistopalvelut.
- Vuonna 2014 perustettu Amiko-konserni toimii valtakunnallisesti ja on yksi nopeimmin kasvavista yrityksistä toimialallaan.
- Amiko toimii kymmenellä paikkakunnalla.
- Vuonna 2021 Amiko on 17. suurin järjestäytynyt henkilöstöpalveluyritys.