Voi paremmin ensi vuonna!

Joulun alla on hyvä pysähtyä hetkeksi ja keskittyä omaan hyvinvointiin. Jokaisen kannattaa yrittää rentoutua, vaikka joulun välipäivinä tulisikin mennä töihin. Vietämme suurimman osan ajastamme työpaikalla ja siksi työssä jaksaminen on erittäin tärkeää.

Kokosimme blogiin muutamia keinoja parantaa omaa työhyvinvointia – ota sopivimmat vinkit talteen ja aloita uusi vuosi uusin voimin!

Voinko minä hyvin työpaikallani?

Pohdi omaa työnhyvinvointiasi helposti – koetko, että seuraavat ominaisuudet sopivat sinuun? Listaa ylös!

Hyvinvoiva työntekijä:

  • on motivoitunut ja vastuuntuntoinen
  • pääsee hyödyntämään vahvuuksiaan ja osaamistaan
  • tietää tavoitteensa
  • saa palautetta ja ohjausta
  • kokee itsensä tarpeelliseksi
  • saa toimia riittävän itsenäisesti
  • tuntee kuuluvansa joukkoon
  • innostuu työstään

Vastasiko vähintään viisi kohtaa listalla omaa tuntemustasi? Jos ei – omaa työhyvinvointia kannattaa miettiä uudelta kantilta: miksi en koe innostusta työstäni? Mitkä ovat minun tavoitteeni? Miksi en pysty täysin hyödyntämään osaamistani? Lue alta muutama neuvo kuinka parantaa omaa työhyvinvointiasi!

1. Ole avoin ja uskalla puhua myös ongelmista

Meille suomalaisille tuottaa joskus hankaluuksia sanoa rehellisesti, mitä ajattelemme. Pyri kuitenkin olemaan avoin työpaikallasi ja kertomaan esimiehellesi asioista, jotka häiritsevät sinua. Stressitasot laskevat vasta, kun pääset purkamaan tuntemuksiasi. Lisäksi työtoverisi eivät ole ajatuksenlukijoita – muilla ei ehkä ole aavistustakaan sinua häiritsevistä asioista. Muista kuitenkin olla asiallinen ja tuoda ongelmakohdat esille ammattimaisesti. Vain kehittävä keskustelu vie työyhteisöä eteenpäin ja lisää avoimuutta. Turhat kiistat vain pahentavat tilannetta.

2. Innosta ja kannusta muita

Hyvinvoivalla työpaikalla vallitsee innostava ilmapiiri. Muista tehdä siis niin myös omalta osaltasi. Kun kannustat muita ja kehut heidän suoritustaan koko yhteisössä vallitsee parempi ilmapiiri. Jos sinusta tuntuu, että tämä ei toteudu työpaikallasi yrityksistäsi huolimatta, ota asia puheeksi HR-osastonne tai esimiehesi kanssa. Innostava työilmapiiri ajaa kaikkia parempiin suorituksiin!

3. Anna myönteistä palautetta, myös itsellesi!

Muista kehua muita työtovereitasi! Yleensä kun kaikki on hyvin, mitään ei kuulu, mutta kun asiat ovat pielessä valituksia satelee. Muista siis kehua myös työtovereitasi, kun he ovat tehneet hyvää työtä – ehkä joku päivä saat itsekin kehun takaisin. Muista myös olla tyytyväinen omaan työhösi. Jos onnistut työssäsi, älä vähättele sitä, vaan palkitse itsesi vaikkapa vapaalla iltapäivällä! Tärkeintä on, että olet itse tyytyväinen työsi jälkeen.

4. Pidä työtunnit aisoissa

Kaikilla työpaikoilla on sekä hektisempia aikoja että leppoisampia päiviä. Muista pitää omat työtuntisi aisoissa, silloin kun se on mahdollista. Pitkät työpäivät eivät välttämättä lisää tehtyä työn määrää, sillä työtehokkuutesi laskee huomattavasti iltaa kohti mentäessä. Vaikka työtehtävät on hyvä tehdä ajoissa, on myös hyvä priorisoida – tee välttämättömimmät tehtävät pois alta ja ehdit vielä iltapäiväksi salille. Kun voit hyvin ja nukut hyvin, olet myös tehokkaampi töissä. Muista ottaa aikaa itsellesi kiireisinäkin aikoina! Jos olet tehnyt ylitöitä koko edeltävän viikon, ota vastapainoksi myös lomaa. Pitkäaikasesta rasituksesta kestää pidempi aika palautua – kun pidät hyvinvoinnistasi useammin huolta, palaudut myös nopeammin.

5. Pidä pää kylmänä myös muutostilanteissa

Positiivisia ja negatiivisia muutoksia tulee tasaisin väliajoin myös työpaikalla. Muutokseen on välillä vaikea suhtautua positiivisesti, sillä se tarkoittaa yleensä jollain tasolla ylimääräistä vaivaa – jokin prosessi ei toimi hetkellisesti niin tehokkaasti kuin ennen tai kenties joudut opettelemaan paljon uusia asioita. Muutokseen suhtautuminen on monesti kuitenkin omasta asenteesta kiinni. Koskaan ei voi tietää, ennen kuin jotain kokeillaan ensimmäisen kerran! Muista siis antaa muutoksille mahdollisuus. Suhtautumalla välittömästi negatiivisesti muutokseen aiheutat vain itsellesi turhaa stressiä ja päänvaivaa.

6. Muista pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi

Hyvinvoinnin kasvaessa työn tuottavuus ja työhön sitoutuminen kasvaa ja sairauspoissaolojen määrä laskee. Hyvinvoinnin avulla työssä jaksaminen paranee huomattavasti – muista siis pitää huolta itsestäsi! Vinkkiemme avulla pääset toivottavasti kehittämään työhyvinvointia omassa työyhteisössäsi ja omassa arjessasi. Rentouttavaa joulua sekä uutta vuotta!