Vielä ehdit kesätöihin 2021 – Amikolaiset kertovat, miten kesätyö auttoi työuralla

Amikolaiset kertovat omia muistojaan kesätöistä, vinkkaavat miten kesätöistä saa eniten irti työkokemuksena ja kertovat, miten omat kesätyökokemukset ovat auttaneet eteenpäin omalla työuralla.

Määräaikaisista työsuhteista kesätyö on Suomessa ehdottomasti eniten palstatilaa saava kausityön muoto. Tänä vuonna talouden kasvuvire ja koronarokotusten eteneminen ovat vaikuttaneet myös työmarkkinatilanteeseen. Tilanne on kesätyöpaikkojen osalta jopa poikkeuksellisen hyvä ja nyt kannattaakin laittaa töpinäksi, sillä Amikollakin on paljon avoimia työpaikkoja sekä kausityöpaikoissa että kesätyöpaikoissa.

Katso kesätyöt 2023

Kaikki työ on arvokasta

Selvitimme minkälaisia kesätöitä Amikon toimispisteissä työskentelevät ovat urallaan tehneet, ja minkälaisia vinkkejä heillä olisi antaa kesätyöntekijöille.

Tampereen toimiston yhteyspäällikkö Päivi Toivonen työskenteli useana kesänä Olkiluodon ydinvoimalassa siivoojana. Toivonen on työskennellyt kesällä myös jäätelökioskissa.

– Hakiessani HR-alan työharjoittelupaikkaa pidettiin aiempaa työkokemustani erinomaisena asiana, koska olin tehnyt töitä, joihin monet nuoret eivät halunneet lähteä.

Kesätöissään Toivonen oppi, että tekemällä työt hyvin ja tunnollisesti ja näyttämällä mihin pystyy, saa lisävastuuta.

Toivosen vinkit kesätyöntekijöille:

– Ole ajoissa työpaikalla, tee sovitut työt, kysy jos olet epävarma, ole oma-aloitteinen. Kaikki työ on arvokasta!

Lahden toimiston HR-konsultti Tomi Käyhkö vinkkaa, että kesätöissä pitää uskaltaa kysyä.

– Kukaan ei oleta, että osaat kaiken heti. Asenne ratkaisee lopulta. Ota avoimin silmin ja korvin ohjeita ja palautetta vastaan!

Käyhkön mukaan kesätöistä puistotyöntekijänä on ollut hyötyä, kun on voinut sanoa myöhemmin työhaastatteluissa, että on aina työskennellyt. Puistotyöntekijänä hän oppi ajamaan leikkaamaan nurmen ajoleikkurilla, käyttämään siimaleikkuria ja huoltamaan sen.

Kesätöissä oppi oma-aloitteisuutta ja vastuunkantoa omasta työstä.

– Työt sattuivat olemaan mallia, että ´tuossa välineet, tuossa alue, esimies tulee tarkistamaan ehkä kerran viikossa työn jälkiä´.

Tampereen aluejohtaja Terhi Vainionpää-Piispa on työskennellyt kesätöinään lapsenvahtina ja sen jälkeen kampaamossa, jossa hän oppi asiakaspalvelua ja kassan hoitamista. Minkä neuvon hän antaisi ensimmäisessä kesätyöpaikassaan työskentelevälle?

– Asenne ja halu oppia näkyy kyllä työnantajalle. Näytä, että haluat tehdä juuri sen työn niin hyvin kuin mahdollista.

Kesätöissä kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti uusia juttuja

Amikon Työkypalveluiden Olli Pitkänen oppi ensimmäisessä työpaikassaan sisua, sillä työmatka mansikanpoimijaksi Iso-Hiiden Kartanolle oli monimutkainen:

– Ensin matkustin 35 kilometriä junalla ja sitten 10 kilometriä polkupyörällä. Kesätöissä kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti kaikkia työtehtäviä, niistä oma urapolku voi myöhemmin hahmottua!

Seinäjoen toimiston henkilöassistentti Rami Koivisto muistaa ensimmäisestä kesätyöpaikastaan kauppapuutarhalta tomaatinpoimijana kuumuuden ja hämähäkit.

Kesätyöntekijöille Koiviston terveiset ovat:

– Kun hoitaa työt huolella niin pääsee töihin jatkossakin.

 

Amikon Helsingin toimipisteen henkilöstökoordinaattori Jasmiina Kumpulainen kertoo kesätöiden kartuttaneen työelämän taitoja monipuolisesti aina kirjoittamisesta it-taitoihin sekä sosiaalisiin taitoihin. – Tiedän esimerkiksi, miten sanomalehtiä taitetaan, mitkä mansikkalajikkeet maistuvat parhaalta, ja kuinka saan väsättyä mielenkiintoisia lehtijuttuja. Olen myös oppinut sen, että mansikoitakin voi syödä liikaa!

Kumpulainen kannustaa lähtemään erilaisiin töihin avoimin mielin.

– Jokainen työkokemus on auttanut jollain lailla, sillä työnantajat ovat tulkinneet sen ahkeruutena ja valmiutena kokeilla ja opetella uusiakin juttuja. Kaikki työ ei välttämättä aina tunnu kivalta tai omalta jutulta, mutta jokainen työkokemus on tärkeä tulevaisuutesi kannalta.

Ulkona kesätöissä? Muista hattu ja aurinkorasva!

Amikon Vantaan toimiston yhteyspäällikkö Tom Knasterin ensimmäinen kesätyöpaikka oli lehdenjakajana. Hän vinkkaa jokaista kesätyöntekijää osoittamaan ahkeruutta. Ahkeruus voi myös tuntua palkassa, sillä Suonenjoella mansikanpoimijana kesätöissä ollut Amiko Analysiksen Kirsi Ltifi muistaa ensimmäisestä kesätyöpaikastaan, että mitä enemmän mansikoita poimi sen parempi palkka tuli.

Hän kehottaa kesätyöntekijöitä olemaan aina reippaana ja ajoissa töissä.

Joskus kesätöiden opit saattavat jäädä ihomuistiin. Amikon Porin toimiston henkilöstökonsultti Lilja Tikka nimittäin paloi ulkona auringossa karrelle kouluikäisten lasten kesätoiminnan leikkikenttäohjaajana.

– Muistan, että oli komea helleputki ja paloin aivan karrelle, koska olimme koko päivän ulkona, enkä tajunnut ottaa aurinkorasvaa mukaan. Iltapäivällä lapsia kotiin hakemaan tulleet vanhemmat olivat kauhuissaan, koska olin kauttaaltaan kirkuvan punainen. Tarinan opetuksena on, että ulkotöihin aina hattu ja aurinkorasva mukaan!

Tikka toteaa, että kesätyöntekijälle tärkeintä on hyvä asenne, sillä pärjää pitkälle.

Kesätöissä (ja töissä) voi olla hauskaa

Amiko Executive Searchin liiketoimintajohtaja Jukka Alanteen ensimmäinen kesätyöpaikka oli Suomenlinnan hoitokunta puutarhatyöntekijänä.

– Ole ahkera ja tunnollinen, niin voit saada jo parempia hommia ensimmäisen kuukauden aikana, Alanne sanoo tämän kesän kesätyöntekijöille.

Lahden toimispisteen asiakkuuspäällikkö Mika Mäenpää kertoo oppineensa ensimmäisessä kesätyöpaikassaan Iltalehden markkinoinnin apulaisena, että töissä voi oikeasti olla hauskaa!

Mäenpääkin kannustaa kesätyöntekijöitä olemaan aktiivisia.

– Uskalla myös haastaa itsesi!

Kesätöissä saa arvokasta kokemusta asiakaspalvelusta

Amikon talouspäällikkö Tomi Mäkinen aloitti uransa kesätyöntekijänä S-Marketissa kassalla ja hyllyttäjänä. Kesätyössään hän sai paljon tietoa elintarvikkeista, oppi kassan laskennan ja äärimmäisen tärkeitä asiakaspalvelutaitoja.

Mäkinen rohkaisee kesätyöntekijöitä kyselemään rohkeasti neuvoja.

– Ole oma itsesi, muista olla nöyrä ja myönnä itsellesi, että et voi vielä osata. Kysy, kysy ja kysy, kysymällä oppii ja työkaverit kyllä jakavat osaamistaan.

Ensimmäisen kesän jälkeen Mäkiselle kertyi sen jälkeen 10 vuotta uraa S-ryhmällä.

– Suhteet kesätöiden aikana esimieheen ja muutenkin Hämeenmaan hallinnon henkilöihin auttoivat pääsemään kaupan alalla töihin.

Myös Amiko Analysiksen liiketoimintayksikön johtaja Hanna Haapanen oppi paljon asiakaspalvelusta ensimmäisessä kesätyöpaikassaan Töölöntorin laidalla Nyberg-herkkukaupan hedelmätiskin palvelumyyjänä.

– Valitsin asiakkaille heidän toivomansa hedelmät, ilman, että heidän tarvitsi itse kerätä niitä. Tämän jälkeen punnitsin hedelmät, kerroin painon laskimella kilohinnalla ja kirjoitin summan ruskean paperipussin kylkeen.

Haapanen neuvoisi kesätyöntekijöitä olemaan itse aktiivisia ja avoimia oppimaan uutta.

– Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Amikon vinkit kesätyönhakuun:

  • Tee CV, vaikka sinulla ei olisi työkokemusta. Omat mielenkiinnon kohteet ja osaaminen voivat johdattaa sinut mieleiseen kesätyöpaikkaan.
  • Ilman aikaisempaa työkokemusta voi hakea, asenne ratkaisee.
  • Panosta hakemukseesi ja noudata hakuohjeita.
  • Lähetä hakemus tulemaan, me olemme sinuun yhteydessä.
  • Valmistaudu haastatteluun, lue blogista Amikon rekrytoinnin ammattilaisten lempikysymykset työhaastattelussa.

Katso avoimet kesä-, kausi- sekä määräaikaiset työpaikat ja hae!

KESÄTYÖT KAUSITYÖT MÄÄRÄAIKAINEN AVOIN HAKEMUS

Mietityttääkö jokin kesätöihin liittyen? Tavoitat meidät myös chatista verkkosivujemme alalaidassa kulkevan puhekupla -ikonin kautta.

Amiko on Henkilöstöpalveluyritysten liiton 20 suurimman joukossa

Vuonna 2014 perustettu Amiko-konserni toimii valtakunnallisesti kymmenellä paikkakunnalla ja on yksi nopeimmin kasvavista yrityksistä toimialallaan.

Vuonna 2021 Amiko on 18. suurin järjestäytynyt henkilöstöpalveluyritys. Kotimaisen Amikon vahvuuksia on poikkeuksellisen laaja palveluvalikoima.

Vuokratyöntekijöiden lisäksi Amikolta saa kattavat rekrytointipalvelutsoveltavuus- ja henkilöstöarvioinnittyökykypalvelutohjelmistopalvelutmeriliikenteen miehityspalvelut sekä palkanlaskenta- ja tilitoimistopalvelut.