Työnteon yhdistäminen opiskeluun – hitti vai huti?

Opiskelun ja työnteon yhdistäminen voi jollekin tuntua mahdottomalta yhtälöltä, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla sitä. Moni opiskelija alkaa kaivata työelämän tuomia haasteita, ja opiskelijabudjetti puolestaan tuo omat haasteensa opiskelijan elämään. Työnteko voi rahallisesti mahdollistaa opiskelijalle erilaisia elämyksiä, kuten esimerkiksi matkoja ulkomaille. Tällaiset kokemukset eivät välttämättä ole mahdollisia tiukalla opiskelijabudjetilla.

Työnteko opiskelujen ohella on usein kannattavaa ja palkitsevaa opiskelijalle. Työnteko tuo mukanaan useita eri etuja ja pitää opiskelijan hyvin yhteydessä työelämään. Työelämässä pääsee luomaan uusia kontakteja, joista voi olla hyötyä opiskelijalle vielä vuosienkin päästä. Moni opiskelija onnistuu myös varmistamaan itselleen kesätyöpaikan tekemällä töitä opiskelujen ohella. Vaikka opiskelijan hankkima työpaikka ei välttämättä olisikaan tulevaisuuden unelmatyö, arvostaa tuleva työnantaja usein opiskelijan aikaisempaa työkokemusta ja ahkeruutta.

Työn ja opiskelun yhdistäminen tuo kuitenkin mukanaan omat haasteensa. Ei ole aina helppoa yhdistää kahta asiaa ja suoriutua molemmista menestyksekkäästi. Tässä muutama meidän kokoama vinkki siihen, miten onnistut yhdistämään opiskelun ja työnteon – ilman stressiä ja loppuun palamista.

1. Aikatauluttaminen on kaiken a ja o

Kaikelle on oltava tarpeeksi aikaa, ja elämän tulisi olla mahdollisimman hyvässä tasapainossa. Aikatauluttamisessa on ennen kaikkea tärkeää, että jättää tarpeeksi aikaa myös vapaa-ajalle. Ystävien näkeminen, kuntoilu ja oma aika ovat kaikki hyvin tärkeitä, jotta jaksaisi suoriutua omasta arjestaan mahdollisimman hyvin. Mikäli ei koskaan lepää, ei millään jaksa kiireisen elämän keskellä puurtamista. Aina ei tarvitse tehdä mitään, ja on hyvä muistaa välillä vaan olla.

2. Valitse mieluisat opinnot sekä mieluisa työpaikka

On erittäin tärkeää, että on valinnut itselleen sopivan opiskelupaikan ja työpaikan, joissa aidosti tykkää olla. Jos ei tykkää siitä mitä tekee, on vaikea löytää motivaatiota omaan arkeen.

3. Valitse työpaikka, jossa voit vaikuttaa työvuoroihisi

Opiskelijoille on tarjolla paljon työpaikkoja, sillä työpaikkoja pienillä tunneilla etsitään jatkuvasti. Useasti näissä työpaikoissa on jonkin verran sananvaltaa omista työvuoroista. Kun itse pystyy vaikuttamaan työvuoroihin, on elämän aikatauluttaminen huomattavasti helpompaa.

4. Avoin kommunikaatio on tärkeää

Avoimesta kommunikaatiosta on hyötyä sekä työnantajalle että työntekijälle. Mikäli koet, että et esimerkiksi jaksa tehdä niin paljon tunteja, kannattaa siitä kertoa rehellisesti työnantajalle. Työpaikoilla kaikki on usein neuvoteltavissa ja rehellisyys on tärkeää oman jaksamisen ja työhyvinvoinnin kannalta.

Mikäli olet opiskelijana kiinnostunut yhdistämään työelämän ja opiskelun tai etsit itsellesi sopivaa työpaikkaa, Amiko tarjoaa siihen mahdollisuuden. Käy jättämässä meille avoin hakemus tai katso avoimet työpaikkamme!