Piilotyöpaikat – mitä, missä ja milloin?

Oletko kuullut piilotyöpaikoista?

”Piilotyöpaikoilla” tarkoitetaan työtehtävää, joka ei koskaan tule avoimeen hakuun. Työelämän mullistuessa syitä piilotyöpaikkojen syntymiseen on lukuisia: piilotyöpaikkoja syntyy esimerkiksi työntekijöiden pitkien poissaolojen, organisaatioiden muutosten ja kehitysten kautta, tai vaihtoehtoisesti irtisanoutumisen myötä. Joskus yritykset haluavat myös suojella imagoaan pitäen rekrytoinnit ”liikesalaisuuksina” – niin hyvässä kuin pahassa! Piilotyöpaikkoja voi syntyä joko liiketoiminnan vilkkaalla kasvulla, tai sitten esimerkiksi toimitusjohtajan epäonnistumisilla tehtävässään. Kilpailun ollessa vilkasta, piilotyöpaikoilla pyritään myös välttämään kilpailijoille työllistyminen.

Joskus piilotyöpaikka saattaa syntyä jopa ilman, että tarvetta uudelle työtehtävälle on tajuttu edes yrityksessä itsessään: tämän vuoksi avointen työhakemusten jättäminen on loistava mahdollisuus saada piilevä työ!

Mistä piilotyöpaikat sitten putkahtavat?

Piilotyöpaikkoihin päädytään useimmiten hakijoiden omasta aloitteesta, avointen hakemusten myötä. Edelleen myös verkostoituminen on tärkeää – tuttujen kautta voi aueta yllättäviäkin mahdollisuuksia. Verkostoitumiseen oiva keino on kasvokkain kohtaamisen lisäksi myös somepalvelu LinkedIn.

Miten sellaisen sitten saa?

Vaikka alan kokemusta ja verkostoja ei olisikaan monen vuoden ajalta, voi piilotyöpaikan löytää muillakin keinoilla. Avaamme seuraavaksi muutaman vinkin, joista on apua piilotyöpaikan nappaamiseen, ole hyvä!

1. Sosiaalisen median kautta

Ole aktiivinen somessa! Facebookissa ja LinkedInissä on useiden eri alojen ryhmiä, joissa kysellään tietyt taidot hallitseviat ammattilaisten perään, ennen kuin virallista rekrytointia aloitetaan. Tuo myös omissa profiileissasi ilmi, että etsit töitä – joku tuntee aina jonkun!

2. Tapahtumat

Eri yritykset ja organisaatiot järjestävät ympäri Suomen erilaisia rekrytointimessuja ja -tapahtumia. Pidä silmät ja korvat auki, jotta kuulet tapahtumista! Esimerkiksi me järjestimme Lahden toimistollamme maaliskuussa ”Heittäydy duuniin!” -tapahtuman, josta ilmoittelimme Facebookissa – laita siis sivumme seurantaan!

3. Omien verkostojen kautta

Onko joku tuttusi töissä mielenkiintoisessa yrityksessä? Kysele häneltä, kuka on yrityksen HR-päällikkö, tai muu taho, jolle voisit lähettää ansioluettelon ja avoimen hakemuksen! Jos alan verkostosi on laaja, voit myös kysellä tuttaviltasi, ovatko he kuulleet mielenkiintoisista työmahdollisuuksista.

4. Talousuutisia seuraamalla

Onko joku alasi yritys saanut suuren kaupan, tai muuten laajentanut toimintaansa? Usein näistä uutisoidaan alan ammattilehdissä! Pörssiyrityksissä voit seurata myös taloudellisia menestyksiä: tekeekö joku yritys suurta voittoa? Heillä saattaa olla tarvetta myös lisäkäsille, lähetä siis avoin hakemus!

5. Pommittamalla hakemuksia

Joskus myös ”kylmähakeminen” tuottaa tulosta, eli siis yksinkertaisesti avoimien työhakemuksien lähettäminen. Jätä hakemus kaikkiin mielenkiintoisiin yrityksiin, todennäköisesti jossakin tärppää!

6. Meidän kauttamme!

Monet yritykset käyttävät henkilöstöpalvelualan yrityksiä apunaan rekrytoinneissa. Meidänkin kauttamme on rekrytoitu kaikessa hiljaisuudessa useita ammattilaisia tarjoamamme suorarekrytointi- eli ”headhunting”-palvelun myötä.

Tarjoamme myös mahdollisuuden jättää rekisteriimme avoimen työhakemuksen: kerro meille kokemuksestasi, koulutuksestasi sekä muusta osaamisestasi – jos ne täsmäävät jonkin avoimen työpaikkamme kanssa, olemme sinuun yhteydessä. Pääset jättämään avoimen hakemuksen tämän linkin kautta!

 

Näin! Tässä olikin tietopakettimme piilotyöpaikoista – sitten ei muuta kuin suurennuslasit esiin ja etsimään uusia kiinnostavia työmahdollisuuksia!