Pandemia vaikuttaa edelleen, mutta rekrytointipalveluissa käänne jo kasvu-uralle

Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n TOP 20 -liikevaihtotiedustelu kartoittaa henkilöstöpalvelualan 20 suurimman yrityksen liikevaihtotietoja. Tiedustelu julkaistaan kuukausittain.

Tammikuun katsauksessa Amikon toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jari Parkkinen on varovaisen toiveikas, että liikevaihdon lasku on päättynyt ja käänne parempaan alkanut.

– Vaikka itse näin uskonkin, liian monet muuttujat hämärtävät pidemmän aikavälin näkymiä: miten koronavirus muuntautuu, tehoavatko lääkkeet muunnoksiin, pystyykö terveydenhuolto nopeuttamaan rokoteohjelmaansa, Parkkinen sanoo HPL:n uutisessa.

HPL:n mukaan henkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto oli vuonna 2020 yhteensä 1 308,3 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski koronavuotena yli 17 prosenttia vuoden 2019 tulokseen nähden. Alan taantumasta ja koronapandemiasta huolimatta Amiko kasvoi vuonna 2020 noin 10 prosenttia.

Rekrytointipalvelut kasvussa

Viime vuoden lopussa henkilöstöpalveluista kasvoivat merkittävimmin rekrytointipalvelut, joiden liikevaihto nousi yli 7 prosenttia.  HPL arvioi, että kilpailu osaajista on aina vain tiukentunut muun muassa suurten ikäluokkien eläköitymisen vuoksi, ja jokainen yritys haluaa itselleen juuri sen parhaan yksilön ja ammattilaisen.

– Yritykset ulkoistavat mielellään tärkeät rekrytointitarpeensa henkilöstökumppanin hoidettavaksi, ja haluavat laadukkaita vaihtoehtoja asiantuntijatason sekä keskijohdon ja ylemmän johdon tehtäviin. Rekrytoinnissa hakijoihin pitää pystyä pureutumaan myös erilaisten analyysien ja testien avulla, eikä sitä lähdetä hoitamaan itse, jos oikeita resursseja tai välineitä ei ole, Parkkinen kuvailee.

Amiko Groupiin kuuluva Amiko Analysis on osa Thomas Internationalin partneriverkostoa. Amiko Analysis käyttää kansainvälisesti validoituja analyysimenetelmiä yli 35 vuoden kokemuksella.

Vuokratyö helpottaa työvoimapulaa

HPL:n liikevaihtotiedustelun mukaan koronakriisi on helpottanut hetkellisesti työvoimapulaa Suomessa, mutta jos pandemia saadaan hallintaan, siihen on reagoitava nopeasti. Parkkinen arvioi, että mikäli koronarokotukset alkavat pyöriä tehokkaasti ja rajoituksia pystytään vähitellen purkamaan, niin jo keväällä työvoimapula voimistuu ja viimeistään syksyllä se on vallitseva olotila.

Voimistuvasta työvoimapulasta Suomi ei selviä ilman ulkomaista työvoimaa. Amikolla on pitkäaikainen kokemus ja toimivat kanavat kansainvälisten osaajien rekrytoinnista Suomeen.

Amiko on tuonut Suomeen monenlaisia osaajia usealle toimialalle, kuten rakennus- ja metalliteollisuuteen, korjaamoille, elintarviketeollisuuteen, logistiikkaan, siivousalalle sekä varustamoille.

– Pian aloitamme hoitajien rekrytoinnin Filippiineiltä turvaamaan henkilökunnan riittävyyttä terveydenhuollossa, Parkkinen kertoo.

Parkkisen mukaan rekrytointi ulkomailta toteutetaan asiakkaalle avaimet käteen -palveluna.

– Kun toimeksianto on tehty, asiakas saa nopeimmillaan viikossa työntekijöitä Puolan toimistomme osaavien ja suomalaisen työkulttuurin tuntevien ammattilaisten avulla. Varmistamme lähtömaassa työntekijöiden koulutuksen, järjestämme kieli- ja kulttuuriopetusta sekä hoidamme tarvittavat lupa-asiat. Suomessa kotoutumisyksikkömme auttaa edelleen niin työntekijöitä kuin asiakasyrityksiä.

Amiko on 18. suurin järjestäytynyt henkilöstöpalvelualan yritys Suomessa.

Lue koko uutinen Henkilöstöpalveluyritysten liiton HPL:n sivuilta!