Opiskelija – tiedätkö, paljonko saat tienata vuodessa?

Opiskelujen ja töiden yhdistäminen tuottaa monille päänvaivaa – pelkkä ajatuskin tukien hakemisesta tai paperitöistä ahdistaa. Vaikeat tehtävät jäävät usein viime tinkaan – tai jopa hoitamatta. Laskun tullessa harmittaa, että ei tarkemmin seurannut omien tulojen kehitystä.
Kokosimme kootut vinkit, jotka jokaisen opiskelijan tulisi tietää työskentelystä ja tulorajoista. Seuraamalla ohjeitamme voit keskittyä rauhassa niin opiskeluun kuin työntekoonkin!
1. Vuositulorajasi määräytyy sen perusteella, kuinka monelta kuukaudelta nostat opintotukea
Omat tulosi siis vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit nostaa opintotukea – mitä vähemmän tukikuukausia nostat, sitä enemmän saat tienata vuodessa. Muista, että sinun täytyy itse seurata tulojasi, jotta ne eivät ylitä vuositulorajaa! Tuloihin huomioidaan veronalaiset bruttotulosi (palkkasi), mahdolliset apurahat sekä ulkomailta saadut tulot.
Voit saada palkkatulosi milloin tahansa kalenterivuoden aikana, kunhan ne eivät ylitä vuositulorajaasi. Tämä tarkoittaa, että sillä ei ole merkitystä, saatko pieniä palkkasummia ympäri vuoden vai kerralla enemmän isosta keikasta – vain yhteissummalla on merkitystä.
Vuosituloraja lasketaan siten, että voit saada tuloja 667 euroa jokaista tukikuukautta kohti ja 1 990 euroa tuloja jokaista tuetonta kuukautta kohti. Voit tarkistaa vuositulorajasi verkossa.
Huom! Jos tulosi ylittävät vuositulorajan enintään 222 eurolla, sinun ei tarvitse perua tai palauttaa tukea, eikä maksaa sitä myöhemmin takaisin.
2. Tukikuukausi vai tueton kuukausi?
Tukikuukausi on kuukausi, jolta olet saanut opintotukea tai opintotuen asumislisää tai molempia.
Nykyään opiskelijan tuet koostuvat sekä opintotuesta että yleisestä asumislisästä. Normaalisti opiskelija nostaa opintotukea vain siltä ajalta, kun hän käy koulua (tyypillisesti 9 kuukautta vuoden aikana), mutta asumislisää voi nostaa ympäri vuoden. Yleinen asumistuki ei vaikuta opintotuen vuositulorajaan. Älä siis laske asumistukea mukaan, kun seuraat tulojasi.
Tueton kuukausi on kuukausi, jolta et ole saanut opintorahaa, opintotuen asumislisää tai molempia.
Tueton kuukausi on myös sellainen kuukausi…
- …jolta nostat pelkkää opintolainaa.
- …jolta saat pelkkää yleistä asumistukea.
- …jolta olet perunut tai palauttanut tuen.
3. Miten voin korottaa vuositulorajaani?
Onko tulorajasi ylittymässä? Ei hätää, on tiettyjä keinoja, joilla voit nostaa vuositulorajaasi. Ensimmäinen tapa on vuoden alussa hakea opintotukea vain osalle opiskelukuukausista. Näin tulorajasi on automaattisesti korkeampi kun täydet tukikuukaudet nostavalla opiskelijalla. Jos huomaat vuoden aikana, että vuositulorajasi saattaa ylittyä, voit myös perua kuukausia etukäteen. Tämä on mahdollista Kelan kautta.
Jos huomaat, että tulosi ovat jo ylittäneet vuositulorajan, voi olla järkevää palauttaa jo maksettua tukea vapaaehtoisesti. Tuki pitää palauttaa seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä. Esimerkiksi vuoden 2018 tukea voi palauttaa 31.5.2019 saakka.
Voit itse valita, minkä kuukausien opintotuet perut tai palautat. Muista jälleen, että yleinen asumistuki ei vaikuta opintotuen vuositulorajaan! Sinun ei tarvitse perua tai palauttaa asumistukea, jos haluat nostaa vuositulorajaasi.
Seuraamalla näitä kolmea ohjetta voit elää huoletta, kun raha-asiasi ovat reilassa. Paras vaihtoehto on perua tukikuukausia etukäteen, jos tietää tulojensa ylittyvän – perumalla vain yhden kuukauden saa tienata jo huomattavasti enemmän. Amikolla on paljon töitä tarjolla myös opiskelijoille, jotka haluavat tienata ekstraa opintojen ohella. Katso avoimet työpaikkamme täältä!