Miten saada arki rullaamaan sujuvasti lomien jälkeen?

Lomat on lomailtu, ja syksy tuo mukanaan jälleen arjen menot ja kiireet. Välillä kaikessa tohinassa pallo saattaa hukkua, mutta seuraavilla vinkeillä saat pallon tiukasti takaisin hyppysiisi!

On hyvä aloittaa hyvinvoinnin peruspalikoista: nuku tarpeeksi, syö hyvin ja muista liikkua! Jos nämä kolme asiaa ovat hallussa, pääset jo pitkälle. Arki kannattaa aloittaa kevyesti: töihin paluu ei tunnu niin raskaalta, jos palaat toimistolle keskellä viikkoa. Kannattaa saapua työpisteelle myös hieman normaalia aiemmin, jotta ehdit rauhassa ihmetellä ympäristöäsi (ja muistella tietokoneen salasanaa). On täysin sallittua olla syöksymättä arjen suorittamiseen heti täysillä!

Syksyn aikataulut saattavat pyöriä päässäsi yhtenä sekavana hullunmyllynä. Ota siis kalenteri avuksi arjen hallintaan! Merkkaa aktiivisesti kaikki menosi ylös, niin pysyt helposti niistä kärryillä. Kalenteriin voi kirjata myös muita mieltä painavia asioita. Kun asiat ovat paperilla selkiytettynä, ne ovat yleensä myös päässä selvempinä! Kalenterin täyttämisen pakkopullasta saa tehtyä hauskaa Bullet Journal -tyylisellä arjen hallinnalla – kannattaa kokeilla!

Pimenevien arki-iltojen yksi ajansäästäjä ovat ruokalistat. Miettimällä etukäteen vaikkapa viikoksi eteenpäin perheen illlalliset vältät kaupan hyllyjen välissä syntyvän ahdistuksen. Kun ruokalistan käyttämisen yhdistää yhteen isoon kauppareissuun, säästät aikaa ja rahaa, kun et joudu nälkäisenä kauppaan töiden jälkeen. Voit siis hurauttaa suoraan kotiin kokkaamaan, kun tiedossa on jo valmiiksi, mitä tänään syödään.

Kun rytmi on taas käynnissä ja arki rullaa, saattaa iskeä tyhjä olo. Täytä se uudella harrastuksella! Kansalaisopistot tarjoavat monenlaisia kursseja, samoin kuin seurakunnat ja paikallisyhdistykset. Myös helpot harrastukset tuovat energiaa arkeen: lenkkeily, pyöräily tai vaikkapa kaverin haastaminen sulkapallo-otteluun! Loma-ahdistusta saa lievitettyä myös, milläpä muullakaan, kuin suunnittelemalla seuraavaa lomaa – joululomaan on nimittäin jäljellä enää neljä kuukautta.

Tsemppiä syksyyn!

Seuraa Amikoa Facebookissa ja LinkedInissä – saat uusimmat postauksemme ja työpaikkamme suoraan etusivullesi.