Mitä vuokratyöntekijänä työskentely tarkoittaa?

Kävitkö katsomassa avoimia työpaikkojamme, mutta vuokratyöntekijänä työskentely mietityttää? Ei hätää – kerromme sinulle kaiken, mitä sinun kuuluu tietää vuokratyöstä!

Etenkin kaupan alalla sekä rakennus- ja ravintola-alalla käytetään usein vuokrafirmoja työllistämisprosessissa. Mitä se oikein käytännössä tarkoittaa?

Vuokratyössä on aina kolme eri osapuolta:

  1. Vuokratyöntekijä eli sinä
  2. Vuokrafirma eli se, joka maksaa sinulle palkan, välittää työpaikan ja hoitaa muut työlainsäädännössä säädetyt työnantajan velvollisuudet
  3. Yritys, joka vuokraa työntekijän vuokrafirmalta eli toimii esimiehenäsi johtaen ja valvoen työtäsi työpaikalla

Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon vuokratyöntekijänä?

  1. Vuokratyöntekijänä sinulle kuuluu yhtä lailla kirjallinen työsopimus ja asianmukainen perehdytys työtehtävääsi, vaikka esimerkiksi sopimuksesi olisikin vain määräaikainen. Vuokratyötä tehdessä kannattaa olla erityisen tarkkana palkkakuittien ja työtuntien kanssa, jotta palkka kulkee varmasti oikein.
  2. Vuokratyö voi olla niin kokoaikaista kuin osa-aikaistakin. Tarjolla on myös sekä päivätyötä että vuorotyötä. Vaihtoehtoja löytyy siis monenlaisiin eri elämäntilanteisiin!
  3. Moni vuokratyöntekijä tekee samaa työtä vuokrafirman kautta useita vuosia. Toisissa vuokratöissä työpäivät saattavat taas olla hyvinkin erilaisia ja työyhteisöt vaihtua. Vaihtelevuus tarkoittaa toki jatkuvaa uuden opettelua, mutta samalla saat myös kattavan työkokemuksen kyseiseltä alalta ja pääset laajentamaan työverkostoasi.
  4. Vuokratyö sopii loistavasti esimerkiksi opiskelun ohelle tai muuhun elämäntilanteeseen, jossa et pysty tekemään kokopäiväistä työtä. Se voi hyvinkin myös johtaa vakituiseen työsuhteeseen!
  5. Kerro esimiehellesi tai työnantajallesi toiveesi siitä, kuinka paljon haluaisit tehdä töitä. Tehokkaiden ja joustavien tyyppien nimi jää helposti mieleen, joten ole mahdollisuuksiesi mukaan aktiivinen ja helposti käytettävissä.
  6. Selvitä työsuhdetta solmiessasi, kuinka toimit sairastuessa, minkälaisia työsuhde-etuja sinulle kuuluu ja kehen voit olla yhteydessä työhösi liittyvissä kysymyksissä.

Ennen kaikkea vuokratyön osalta kannattaa kuitenkin muistaa se, että vuokratyöntekijän työsuhde on aivan yhtä tärkeä ja arvokas kuin sellaisen työntekijän, joka on työsuhteessa suoraan yritykseen. Sitoutuminen on vuokratyössä molemminpuolista – työnantaja on sitoutunut työntekijään ja työntekijä työnantajaan.

Etsitkö työtä, jonka voisit helposti sovittaa nykyiseen elämäntilanteeseesi? Amiko tarjoaa siihen mahdollisuuden – käy jättämässä meille avoin hakemus tai katso avoimet työpaikkamme!