Haastattelussa henkilöstökoordinaattorimme Saara Tereska

Miten päädyit Amikolle töihin?

Päädyin Amikolle hieman mutkaista tietä. Tein ensin muita hommia ajatellen, että en lähtisi tekemään oman alani töitä, joihin myös henkilöstöala kuului. Pari vuotta sitten kiinnostus henkilöstöpuolta kohtaan alkoi kuitenkin herätä. Aloin aktiivisesti etsiä hyvältä kuulostavia paikkoja, joihin hakea – hain myös yrityksiin, joissa ei ollut hakua päällä.

Lopulta bongasin Amikon työpaikkailmoituksen harjoittelijan paikasta ja innostuin heti. Ilmoituksessa huomioni kiinnitti se, että Amikolla ei selvästi ollut vaatimuksena alan kokemus tai edes koulutus. Etsittiin vain alasta kiinnostunutta, oppimishaluista ja heille sopivaa tyyppiä. Jätin samana iltana hakemuksen, ja seuraavana päivänä minulle soitettiin. Sillä tiellä ollaan edelleen!

Millainen oma rekryprosessisi Amikolle oli?

Prosessi oli alusta loppuun saakka mukava ja nopea. Siinä meni kokonaisuudessaan 2–3 viikkoa, kun sain varmistuksen työn aloittamisesta. Pääsin kuitenkin tässäkin ajassa harjoittelemaan omaa kärsivällisyyttäni, kun jännitin ja odotin tietoa itseäni kiinnostavasta työpaikasta. Tapaamiset Amikon väen kanssa olivat erittäin rentoja ja miellyttäviä – todella nopeasti tuli tunne siitä, että tähän paikkaan haluan oikeasti päästä!

Mitä vastuualueisiisi kuuluu Amikolla?

Henkilöstökoordinaattorina vastuualueisiini kuuluu asiakasyritysten henkilöstö- ja rekrytointitarpeiden hoitaminen. Toki tähän tulee lisäksi vielä esimerkiksi työpaikkailmoitusten avaaminen ja työnhakijoiden kohtaaminen. Lyhykäisyydessään vastuulleni kuuluu koko työllistymisprosessin hoitaminen – aina työnhakijan hakemuksen jättämisestä työsopimuksen tekoon ja töihin lähtöön saakka. Työntekijän työsuhteeseen liittyvien asioiden kokonaisvaltainen hoitaminen töiden alkamisen jälkeen kuuluu myös minulle. Näiden tehtävien lisäksi toimin markkinointitiimissä, jossa pohditaan ja kehitetään Amikon markkinointiin liittyviä asioita.

 

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tyypillinen työpäiväni alkaa sillä, että otan kahvikupin käteen, katson sähköpostin sekä puhelimen läpi ja vastaan tulleisiin viesteihin. Tämän jälkeen työpäivissäni ei välttämättä olekaan mitään kovin tyypillistä. Päivän aikana saattaa olla sovittuja haastatteluja, asiakastapaamisia sekä työntekijöiden tapaamisia, mutta muuten päivät ovat hyvin vaihtelevia. Kalenterin to do -listalla on yleensä paljon tehtäviä, mutta tyypillistä on, että kalenteri menee täysin uusiksi akuutimpien asioiden vuoksi. Työnhakijoiden, työntekijöiden ja asiakkaiden asiat kuitenkin täyttävät päivän. Kahvia täytyy hakea jokaisessa mahdollisessa raossa, ja tavoitteena on nauttia siitä vielä, kun se on lämmintä!

Mikä on haastavinta työssäsi?

Tällä hetkellä haastavinta työssäni on riittämättömyyden tunne. Liikkeellä on paljon työnhakijoita, ja heille haluaa antaa heidän ansaitsemansa ajan ja huomion, mutta kovin nopealla aikataululla se ei aina onnistu. Joskus prosessit kestävät, ja uskon sen olevan turhauttavaa niin työnhakijalle kuin meillekin. Hakijat ovat kuitenkin erittäin kärsivällisiä – siitä iso kiitos heille. Tämä on varmaankin ikuisuuskysymys työssä kuin työssä, että aina olisi jotain, jota voisi tehdä enemmän. Tässä opettelun alla on se, etteivät työt kyllä vahingossakaan tekemällä lopu.

Mikä on parasta työssäsi?

Ehdottomasti ihanat työkaverit! Töitä tehdään yhdessä, vaikka kaikilla onkin nimellisesti omat asiakkaat. Vaikka työskentely tapahtuu omassa toimistossa omalla koneella, niin yksinäiseltä tässä työssä ei ole kertaakaan tuntunut. Työkavereiden lisäksi parasta on se, kun löytää työnhakijalle työpaikan. Se saa joka kerta aikaan pienet (tai vähän isommat) tuuletukset yksin tai työkavereiden kanssa. On tosi hienoa päästä olemaan osa työntekijöiden matkaa.

Millainen Amiko on työympäristönä?

Rento, joustava ja positiivinen. Meillä tehdään töitä täysillä ja tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa. Amikolla saa tehdä töitä omalla tyylillä, ja täällä työntekijöille annetaan vastuuta sekä vapaus oman työn tekemiseen. Täällä ei ole koko ajan joku olkapään takana katsomassa, miten työtä tehdään, vaan työntekijöiden ammattitaitoon luotetaan.

Meitä on täällä laaja kirjo erilaisia tyyppejä erilaisilla taustoilla, ja se on kyllä tosi siistiä. Erilaiset vahvuudet täydentävät toisiaan, ja sitä kautta päästään yhdessä parempaan tulokseen työntekijöiden ja asiakkaiden asioiden hoitamisessa. Koen, että ihmiset Amikolla ovat se juttu. Me kyselemme paljon toistemme kuulumisia ja keskustelemme myös töiden ulkopuolisista asioista.

Mielestäni amikolaiset ovat kuin yksi iso kaveriporukka – siitä huolimatta töiden suhteen ei lepsuilla. Huumori ja nauraminen ovat iso osa työpäiviä. Uskon myös, että tämä rentous ja positiivinen ote näkyvät ulospäin niin asiakkaille, työnhakijoille kuin työntekijöillekin.

Mikä on yllättänyt sinut henkilöstöalalla työskentelyssä?

En oikein osaa sanoa, mikä olisi varsinaisesti yllättänyt, kun minulla ei kuitenkaan ollut etukäteen täyttä tietoa siitä, mitä tämä kyseinen työ pitää sisällään. Ehkä yllättävää on se, että ihmisiä hakeutuu ihan hirveästi henkilöstöpalveluyritysten kirjoille, vaikka mediassa puhutaankin alasta kielteiseen sävyyn. Toki jokaisella alalla on omat haasteensa, mutta minusta on hienoa, että todellisuus näyttäytyy ainakin meille toisenlaisena.

Mitä teet työsi vastapainoksi?

Vietän paljon aikaa puolisoni kanssa. Käymme muun muassa katsomassa keikkoja – musiikki on lähellä meidän molempien sydäntä. Meillä on kaksi koiraa, joten niiden rapsuttelu ja lenkillä käyminen ovat myös iso osa päiviä.

Innostuin muutama vuosi sitten joogasta, ja se on kyllä itselleni erinomainen tapa rentoutua. Vastapainoksi joogalle rakastan ruokaa ja leipomista, joten hyvä ruoka on osa vapaa-aikaa ja tärkeitä tapahtumia. Meille molemmille puolisoni kanssa on tärkeää viettää aikaa myös ystävien kanssa.

Miksi työnhakijan kannattaa hakea töitä juuri Amikon kautta?

Me välitämme työnhakijoista ja työntekijöistä sekä teemme kaikkemme sen eteen, että prosessi olisi hakijalle helppo ja mukava. Pyrimme myös olemaan joustavia ja mahdollistamaan erilaisten elämäntilanteiden mukaan työskentelyä. Tämän lisäksi pyrimme olemaan rehellisiä hakijoille ja kertomaan, jos jokin työpaikka ei ole heille realistinen. Amikolle tullessa työnhakijalla on tilaisuus päästä kertomaan, mitä työtä hän haluaisi tehdä, ja sen jälkeen meillä on paremmat mahdollisuudet yhdessä lähteä pohtimaan potentiaalisia työpaikkoja. Saatamme siis yllättää työnhakijan ehdottamalla hänelle jotakin työpaikkaa, jota hän ei ole edes hakenut!