Kesä on hyvää aikaa hakea uutta työtä, Amikolla heinäkuussa jopa yli 200 avointa työpaikkaa

Vaikka iso osa suomalaisista lomailee heinäkuussa, ei koko Suomi pysähdy kesälomasesongin ajaksi. Kesä ei myöskään ole rekrytointien kannalta hiljaista aikaa. Amikolla on tällä hetkellä yli 200 avointa työpaikkaa eri toimialoilta ja ympäri Suomen.

– Nyt on paljon työmahdollisuuksia. Osin avoimien työpaikkojen määrä johtuu patoutuneesta kysynnästä, kun reilu vuosi sitten koronapandemia sai aikaan valtavan shokin, monessa paikassa pistettiin jarrut pohjaan rekrytointien osalta, myyntijohtaja Jarno Salmela sanoo.

Osasyy avoimien työpaikkojen viime vuotta suurempaan määrään on, että Amiko on kasvanut tänäkin vuonna henkilöstöpalvelualaa nopeammin. Tällä hetkellä Amiko on järjestäytyneistä   henkilöstöpalvelualan yrityksistä 18. suurin. (Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL)

Nyt kannattaa toimia, parhaat avoimet työpaikat viedään ensimmäisenä

Amikon tärkeimpiä vuokratyön toimialoja ovat rakennus- ja purkutyöt.

Salmela kehottaa työnhakijaa olemaan nyt aktiivinen, sillä parhaat avoimet työpaikat viedään päältä.

– Teollisuuden, logistiikan ja rakentamisen toimialat eivät heilahtaneet koronasta niin radikaalisti kuin esimerkiksi ravintola-ala.

On selvää, että nyt aktiiviset työnhakijat saavat parhaat työpaikat, ja ovat todennäköisesti työllisiä silloinkin, jos laskusuhdanne jostain syystä yllättää vuodenvaihteen jälkeen. Vaikka mikään tämänhetkinen mittari ei osoita siihen suuntaan, että Amikon päätoimialoilla teollisuudessa, rakentamisessa tai logistiikassa tapahtuisi hiljenemistä. Tilauskirjat ovat täynnä ainakin vuoden loppuun asti.

Yritykset käyttävät vuokratyötä rekrytointikanavana

Henkilöstöpalveluyrityksenä Amikon suurin liiketoiminnan osa-alue on vuokratyö. Salmelan mukaan tällä hetkellä monissa Amikon avoimissa työpaikoissa erona aiempaan on, että korostuneesti vuokratyöntekijästä toivotaan asiakasyrityksissä pitkäaikaista työntekijää.

– Varsinkin uusissa asiakkuuksissamme on nähtävissä, että vuokratyötä käytetään rekrytointikanavana. Vuokratyösopimukset ovat myös verrattain pidempiä kuin tavanomaisesti. Nyt halutaan vuokratyöntekijä vuodeksi tai kahdeksi tavanomaisen lyhytkestoisemman sesonkityön sijaan.

Vuokratyön määräaikaisuudelle on aina syy

Vuonna 2014 perustetussa Amikossa alusta asti työskennelleenä Salmela harmittelee sitkeästi elävää harhaa vuokratyöntekijän töiden pätkämäisyydestä. Vuokratyötä koskevat samat lait kuin muutakin työtä. Työlain mukaan määräaikaiseen työsuhteeseen on oltava lainmukainen peruste. Se myös kirjataan työsopimukseen. Tällä hetkellä Amikon avoimista työpaikoista noin neljännes on vakituisia työpaikkoja.

Amikolla on paljon työntekijöitä, jotka ovat työskennelleet amikolaisina yrityksen alkuajoista lähtien.

– Rakennuspuolella on selvää, että työsopimus jatkuu työmaan ajan. Rakennuspuolella työehtosopimukset (tes) saattavat vaihdella eri työmailla eli sama rakennusalan työntekijä saattaa työskennellä yhdellä työmaalla infra-alan tessin alla ja toisella työmaalla sitten taas rakennusalan tessin alla. Silloin pitää lainsäädännön puitteissa olla aina eri työsopimus, Salmela antaa esimerkin työmaiden ja työehtosopimusten vaihtumisesta.

Vaikka työmaa, työsopimus ja joskus myös asiakasyritys vaihtuvat, on rakennusalan ammattilaiselle töitä yhden sopimuksen päättymisen jälkeenkin.

Katso Amikon avoimet työpaikat toimipisteittäin

Amikolla on kymmenen toimipistettä eri puolella Suomea. Varsinkin Turussa on tällä hetkellä paljon työmahdollisuuksia.

Muistathan, että voit aina myös jättää avoimen hakemuksen, jos avoimista työpaikoistamme ei löydy kokemustasi vastaavaa työpaikkaa tai jos haluat rohkeasti lähteä kokeilemaan täysin uutta alaa!

Helsinki Kouvola Kotka Lahti Oulu Pori Seinäjoki Tampere Turku Vaasa Kaikki avoimet työpaikat